Iránytű

Kultúra2006. 03. 17. péntek2006. 03. 17.
Iránytű

Kiállítás
A Szolnoki Galériában április 2-áig látható a budapesti Szépművészeti Múzeum századik születésnapja alkalmából Giovanni Battista Piranesi, a neves itáliai barokk mester száz rézkarca. Rendhagyó építésszel találkozhatunk, aki nem épületeivel, hanem elméleti munkásságával, régészi-történészi tevékenységével, legfőképpen pedig grafikáival szerzett hírnevet magának. Pályája Velencéből indult, és Rómában, az Örök Városban teljesedett ki. Három évtizedes munkássága alatt több mint ezer rézkarcot alkotott, java részüket a Szépművészeti Múzeumban őrzik. Szolnokon most római lapjait láthatják az érdeklődők, melyeken a mester szerencsésen ötvözte a képzett építész és a képzőművész látásmódját, eljutva az antik építészet titkainak teljes megértéséhez.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége égisze alatt tizedszer tartottak Békéscsabán országos textileskonferenciát a napokban, ahol az egyházi textíliák, valamint az ágy és környezete témakör került fókuszba. A pályázattal egybekötött tanácskozáson többek közt Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, Borbély Jolán etnográfus, F. Dózsa Katalin művészettörténész, Vidák István iparművész tartott előadást. A résztvevők megismerkedhettek Békés megye tájházaival és reneszánsz lakomán mulathattak. Az országos pályázat legszebb darabjait, a csodálatos egyházi textíliákat az evangélikus egyház tanácstermében, az ágyhoz és környezetéhez szervesen hozzátartozó textíliákat pedig a kézműves szakiskolában tekinthetik meg az érdeklődők március 24-éig.

Film
Már látható a mozikban Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című alkotása, amely az idei játékfilmszemlén több elismerést is kapott, többek között a legjobb rendezés díját és a közönségdíjat. A rendező tornász öccse történetéből merítve mutatja be az élsport kegyetlen és embertelen világát a nyolcvanas évek elején. Azt, hogy egy-egy arany-, ezüst- vagy bronzérem mögött mennyi munka, szenvedés van, és egy tizenéves srácnak milyen megaláztatásokat kell elviselnie edzőjétől a távoli győzelem reményében. És azt, hogy miként szippantja fel a szórakoztatóipar a tehetséges sportolókat. Ennek ellenére a tornászok világában játszódó film nem nyomasztó és lehangoló, hanem magával ragadó. A történet nagyon emberi és tanulságos. Például arra hívja fel a figyelmünket, hogy nem mindig tudjuk, egy-egy külföldi sportsiker mögött magyar tudás is rejlik. (Hungarotop)
{p}
Színház
A budapesti Thália Színházban március 20-án és 21-én egy olyan operát mutatnak be, melyet először tavaly télen, a versailles­i királyi kastélyban megrendezett barokk zenei fesztiválon láthatott a közönség. A francia-magyar koprodukcióban készült operát rendezőként jegyzi Alföldi Róbert, aki ízig-vérig fiatalos, modern felfogásban vitte színpadra a sok évszázados művet. Az ősbemutatót, stílszerűen, a Napkirály udvarában tartották, ahol eredeti helyszínen csendülhetett fel Marc-Antoine Charpentier (1643-1704) Három bibliai történet című műve. A bemutatót kétéves kutatómunka előzte meg Budapesten és Versailles-ban, ahol világhírű zenei központ működik. A kastélyban minden évben rendeznek fesztivált, de most először vontak be külföldi művészeket az előadásokba. A francia szólisták és az énekkar, valamint a magyar zenészek és táncosok együttműködése különleges élményt ígér.

Brecht: A szecsuáni jólélek című zenés drámáját mutatták be a napokban a tatabányai Jászai Mari Színházban. A történet szerint istenek érkeznek Szecsuánba a mennyországból, mert már oda is eljutott a híre annak, hogy a lenti világ rossz, kegyetlen és igazságtalan. Az istenek úgy döntenek, nem pusztítják el a Földet, ha találnak jó embereket. Egyetlenegyre lelnek, ő Sen Te, aki egyébként örömlányként keresi a kenyerét... A folytatásban aztán a fordulatokban bővelkedő játék során egyszer úgy érezzük, krimi, másszor, hogy megható szerelmi történet vagy kabaré elevenedik  meg a színpadon. Az előadást Novák Eszter rendezte, aki lendületes koreográfiával mozgatja a színészeket. A nézőtér fölé benyúló díszlet is alátámasztja a mozgalmasságot. A darab főszereplője a Rokonokból jól ismert Tóth Ildikó. Rajta kívül színpadra lép többek között Margitai Ági, Takács Katalin, Egyed Attila, Derzsi János. (További előadások: március 18., 23., április 1. este hét órától, április 24. délután három órától.)

Koncert
Eléggé zsúfolt a Kistehén tánczenekar tavaszi programja: március 24-én Kecskeméten, 31-én Szombathelyen, április 2-án Pécsett, 8-án Budapesten, 19-én pedig Debrecenben ad koncertet. A népszerű zenekar háza táján mostanában zajlik az élet. A fiúk ott voltak a Fonogram díjak átadásánál, hiszen Szájbergyerek című számuk a közönségszavazatok alapján az év hazai dala lett. Nemrég kapták meg aranylemezüket a Csintalan című album eladásai alapján, és elkészült újabb kultuszgyanús videoklipjük is Virágok a réten címmel, a Romano Drom közreműködésével. A zenekar időközben igazán remek koncertzenekarrá érett: kitűnő és vidám, zeneileg erős produkcióval vidítja fel a közönséget. Antidepresszáns helyett bátran ajánljuk, úgy, hogy a mellékhatások elkerülése végett még orvosát vagy gyógyszerészét sem kell megkérdeznie.