Legyen ön is romantikus!

Giacomo Puccini - egy korabeli kritikusa szerint - a Kalaf imájával búcsúzott el a XIX. századtól. A Turandot 1926-os ősbemutatója óta a világ legjobb tenorjai is a Nessun dormával búcsúzkodnak a sztárgálák bravózó közönségétől. A hangos ováció a Győri Nemzeti Színház Turandot-előadásain is rendszeres, annak ellenére, hogy Korcsmáros György rendezése - külsőségeiben - alig hasonlít az olasz zeneszerző eredeti elképzeléséhez.

KultúraKutszegi Csaba2006. 03. 10. péntek2006. 03. 10.
Legyen ön is romantikus!

A győri Turandot nem a mesebeli Kínában, hanem a média uralta kegyetlen mában játszódik. A címszereplője nem hercegkisasszony, hanem a Legyen ön az uralkodó! című tévés kvízjáték műsorvezetője és főnyereménye egyben: aki megválaszolja három kérdését, elnyeri a kezét (és vele az általa tulajdonolt médiabirodalmat). Aki viszont felsül - halál fia.
A Vágó István vezette Legyen ön is milliomos! brutális operaváltozatának drámai fordulatai XXI. századi tévéstúdió üresen csillogó díszletei között zajlanak. Kalaf, az egykori tatár herceg mai szerencsefi. Minden helyes válasza után Turandotnak le kell vetnie egy-egy ruhadarabot. Közben Puccini romantikus muzsikája eredeti szépségében tölti be a színháztermet. Sokak szerint nem szabadna modernizálni a halhatatlan dallamok felülmúlhatatlan mestereinek alkotásait, de ha soha senki nem kísérli meg mai környezetbe helyezni az operairodalom remekműveit, előbb-utóbb muzeális emlékké halványul a romantika. A kegyetlen érdekvilág modern hősei is készek az önfeláldozásra. Kalaf már megszerezte Turandotot, amikor - titkát felfedve - ellenfele kezébe teszi életét. A férfigyűlölő domina diadalt arathatna legyőzője felett, de aki addig rideg némber volt, érzékenységében megérintve addigra szerelmes asszonnyá változik.
A történet Puccini zenéjétől válik hihetővé. Lazin Beatrix (Turandot), Marius Vlad (Kalaf), Bellai Eszter (Liu) és Szvétek László (Timur) éneklését hallgatva bátran kijelenthető: nem kell siratni az úgyis visszahozhatatlan XIX. századot; nem olyan rossz ez a XXI. sem.

Proust-adaptáció
Az eltűnt idő nyomába erednek a szolnoki Szigligeti Színház társulatának tagjai: március 10-én tartják a híres francia író, Marcel Proust legendás művéből készült színdarab bemutatóját. A művet a direktor, Szikora János vitte színre, a főszerepben Alföldi Róbertet láthatja a közönség. Az eltűnt idő nyomában című regényből a Nobel-díjas drámaíró, Harold Pinter és Di Trevis írt forgatókönyvet, ennek színpadi változatát tekintheti meg most a nagyérdemű. A mulandóságról és az életörömről egyaránt szóló játékot a neves divattervező, Zoób Kati ruhái teszik színessé.