Debreceni színek

Kultúra2006. 05. 12. péntek2006. 05. 12.
Debreceni színek

A régi debreceni Kölcsey Művelődési Központ bontásakor heves vitát váltott ki Berki Viola Tempefői című üvegmozaik-alkotásának sorsa. Azóta tisztázódott a kérdés: a 64 négyzetméteres, monumentális mű a néhány hete átadott Kölcsey Központhoz csatlakozó galéria külső oldalfalára kerül. A művet a júniusi átadásig restaurálják.

Műemléki szakemberek tanácskoztak a minap a debreceni Déri Múzeumban. A résztvevők leszögezték: gondot kell viselni az óváros átalakításáról. Elsősorban a cívisek építészetét, hangulatát, jellegzetes tárgyi emlékeit kellene megőriznie a településnek, hogy ne menjen veszendőbe a "debreceniséget" idéző jellegzetes hangulat.

Örkény István egyperces novelláiból állított színpadra egy tavaszi csokorra valót a Kuckó Művésztanya Egyesület, amelynek tagjai a vidéket járva amatőr csoportként igyekeznek szórakoztatni és igényes kultúrát közvetítetni. Céljuk: rászoktatni a fiatalokat az irodalom szeretetére, s megmutatni nekik, hogy nem csak televízió, videó, számítógép és diszkó létezik.

Ezek is érdekelhetnek