Iránytű

Kultúra2006. 05. 19. péntek2006. 05. 19.
Iránytű

Könyv
Amikor a végtelen rónaságon jár az ember, amikor betér egy faluvégi kocsmába, vagy amikor megáll a kanyargó Tiszánál - önkéntelenül Petőfi Sándor jut eszébe. Nekem legalábbis. Messzire elkalandozik a tekintetem a kiskunsági határban, ahol sokat gyalogolt a költő, áhítattal lépem át szülőháza küszöbét, ahol bölcsője ringott. Verseit olvasgatva könynyű magunk elé képzelni szeretett világát, rajongásig imádott témáit. Egyértelmű hát, hogy mindezeket látni akarja egy fotográfus is. A Petőfi fényképezőgéppel című fekete-fehér album szerzője, Tóth József tízéves korában kapta első Petőfi-kötetét édesanyjától, most pedig ő maga tett le az asztalra egy Petőfi-kötetet. Hatvan költeményhez készített illusztrációt, mindegyik önmagában véve is művészi igényű, nem közhelyszerű és nem régimódi. Egy ilyen képes albumnak csak akkor van értelme, ha alkotója el tud rugaszkodni mindenféle aktualizáló ideológiától és szimbolikus tartalomtól. Tóth Józsefnek sikerült megalkotnia saját Petőfi-könyvét. (Alexandra)

Vetélkedő
"Aki nem ismeri őseit: hitehagyott áruló az!" - mondotta egykor Györffy István, a kunok krónikása. E kijelentés jegyében kezdeményezte a Nagykunság általános iskolásai között az I. Nagykun honismereti vetélkedőt Barta László nagykun kapitány. Kunmadarason nyolc általános iskola négy-négy fős csapatai vetélkedtek az elsőségért. Válaszoltak számos írásbeli kérdésre, a kunok ősi nyelvén mondták el a kun miatyánkot, s olyan gyakorlati-harcászati feladatokkal is megbirkóztak, mint a nyilazás, a kelevézdobás. Az első helyen a Zádor csapata végzett (Zádor Úti Általános Iskola, Karcag - Varga Anita, Bíró Ágnes, Varga Barbara, Németh Márta), második a Pusztai rókák csapata (Györffy István Általános Iskola, Karcag - Raczkó Viktória, Saliga Nikolett, Kun Mónika, Donkó Kata Sára), harmadik az Olas nemzetség csapata (Református Általános Iskola, Kunmadaras - Dúzs Mihály, Czepán István, Kocsis Viktória, Dúzs Daniella).

Színház
Kosztolányi Dezső regényének, az Édes Annának színpadi változatát mutatták be a debreceni Csokonai Színházban Soós Péter rendezésében. (A gyilkossá vált cselédlány alakja és személye, mint emlékirataiból is tudjuk, Kosztolányiné Harmos Ilona ötlete nyomán született.) Édes Anna olyan lány, aki nem a saját elképzelése és akarata szerint éli az életét, hanem történnek vele az események. Sokan élnek így most is - mintha ezt (is) sugallná az előadás -, s mind többen vannak, akik nemcsak a könnyeiket nyelik el, hanem a vágyaikat is. A hosszú ideig tartó szeretetlenség, megalázottság egyszer megbosszulja magát. Így volt ez 1919 nyarán is, amikor a darab játszódik. A cselédeivel örökké elégedetlen Vizyné új szolgálót vett fel. A halk szavú, szelíd Anna kilenc hónap megalázottság után megelégeli a sorsát, s megöli a ház urait.

Tánc
A tangó - élet. Azon túl, hogy a legkedveltebb táncok egyike, valóban az élettel függ össze, ugyanis aki táncolja, az az életét adja bele. És persze az érzéseit. Az Argentínából származó tánc régen meghódította már Európát is, és sokakat rabul ejtett. Magyarországot sem "kímélte". A tánc népszerűsítése érdekében a budapesti Argentin Tangó Táncszínház teszi a legtöbbet. Tavaly decemberben nagysikerű fesztivált rendeztek a tangó jegyében és most itt a folytatás. Május 21-én és 22-én este 8 órától a Belvárosi Színházban újabb őrületes műsorokat kínálnak. Fellép a Tango Esperimento, Vámos Veronika, Budai László, az Argentin Tangó Táncszínház, valamint Joselito és Juanita, azaz Bartulovic Josip és Kulik Johanna. Akik nem csak nézni szeretnék a show-t, az úgynevezett workshopok keretében meg is tanulhatják a táncot, május 20-án pedig tangó bál várja az érdeklődőket.

Megasztár
Szombaton este eldől, Rúzsa Magdolna vagy Varga Ferenc nyeri-e meg TV2 Megasztár versenyének harmadik szériáját. (A Szabad Föld tippje: Rúzsa Magdolna.) A végső döntőt, melyet élőben közvetít a televízió, a Papp László Budapest Sportarénában rendezik meg. A tavalyihoz hasonlóan most is európai színvonalú technikával dolgozik a stáb, három színpadon, szuper fény- és hangtechnikával, tizenhárom kamerával, három kivetítővel. Több mint harminc táncos dobja fel a hangulatot, és színpadra lépnek a korábbi Megasztár-sorozatok döntős versenyői is.

Ezek is érdekelhetnek