Isten pénze

A musicalek tele vannak hazugsággal. A valóságban például az sohasem fordul elő, hogy az egyik oldalon csak jó ember, a másikon meg csupa rossz áll. Ha így volna, könynyű lenne a választás. De választani nehéz.

KultúraKutszegi Csaba2006. 05. 19. péntek2006. 05. 19.
Isten pénze

A veszprémi Petőfi Színház Isten pénze című előadásában a Scrooge szerepét játszó Korognai Károly majdnem három óra hosszat hezitál, mire végre eldönti: a szegény, de jó emberek pártjára áll.
Scrooge-t volt üzlettársának, Marleynak a szelleme (Kőrösi Csaba) szembenézésre kényszeríti múltjával. A múlt mélységes mély kútjának vize fertelmes: a szívtelen uzsorás egész életében harácsolt, a vele kapcsolatba kerülő emberek életét tönkretette. A musicalek hazug világában a gonosz még életében megtérhet. Scrooge meg is teszi: vagyonát szétosztja, és átül a jóságosok frakciójába.
Dickens Karácsonyi énekét Müller Péter írta színpadra, Tolcsvay László szerzett hozzá zenét, Müller Péter Sziámi pedig a dalszövegeket jegyzi. Az előadás szórakoztató, a színészek és táncosok kitesznek magukért. Dunai Tamás rendezésében láthatók emberre frászt hozó kísértetek, láncot csörgető zombik, ószeres vezényelte breakelő tánckar, és hallhatók slágergyanús dalok. Ilyen az "Az álmunkban gazdagok leszünk" refrént ismételgető, aktuális össznépi vágyakat megéneklő nóta és az "Ím, az angyal közénk leszállt" kezdetű karácsonyi ima.
Az Isten pénze profi módon megtervezett és előadott musical. Arra szolgál, hogy reménnyel kecsegtesse az embereket: elhitesse velünk, hogy egyszer csak diadalmaskodik a jó, a gazdagok keblükre ölelik a szegényeket, mindenki jómódú és boldog lesz. Scrooge lírai dalában így fohászkodik: "mondd, hogy minden megváltoztatható..." Marley szelleme maga a megtestesült biztatás, árad belőle az ígéret.
Én azért az előadás után is megőriztem egészséges kételyemet. Nekem ugyanis az Isten pénze is kevés ahhoz, hogy elhiggyem: egyszer tényleg valóra válnak a tovatűnő szép ígéretek.

Ezek is érdekelhetnek