Húzó név a plakáton

A magyar népzene és a világzene külföldön is egyre keresettebb képviselője Sátoraljaújhelyről került a fővárosba: történelemtanári és moderntánc-pedagógusi diplomát szerzett, most az ELTE esztétika szakán tanul. Néptáncosból lett népdalénekes. Az eMeRTon-díjas Herczku Ágnes hazai és külföldi fellépései mellett egy különleges Bartók-lemezre készül, miközben vadonatúj albumának sikeréért izgul.

KultúraBorzák Tibor2006. 08. 25. péntek2006. 08. 25.
Húzó név a plakáton

- A Nikola Parovval közös Volt nékem szeretőm... című lemez szép munka. Miért kellett ilyen sokat várni rá?
- Lassan készült el a lemez, egyikünknek sem volt sürgős. De nem azért, mert nem tudtuk, mit akarunk. Vannak dalok, melyeket hónapokkal ezelőtt rögzítettünk, majd a külföldi fellépések, a stúdió leterheltsége miatt késett a folytatás. Visszahallgatva a felvételeket, egy-két esetben úgy döntöttem, újból feléneklem, és Nikola is változtatott a hangszereken.
- Ha megtalál egy dalt, mennyi idő telik el, amíg eljut vele a közönséghez?
- Némelyiket legalább tíz éve hordozom magamban. A Se nem eső... kezdetű dalt például akkor ismertem meg, amikor a Honvéd Együttesben táncoltam, elraktároztam, és most, évek múltán került fel a lemezre.
- Néptáncosként kezdte?
- Igen, 1997-ben kerültem a Honvéd Együtteshez. Ekkortájt kezdtem énekelni is, de sokáig nem mertem magamat énekesnek nevezni, még akkor sem, amikor már megjelent két lemezem, túl voltunk a Naplegenda nagysikerű táncszínházi előadásain, és a szakma is inkább énekesként emlegetett, mint néptáncosként.
- Mikor merte énekesnek nevezni magát?
- Amikor három éve átjöttem a Magyar Állami Népi Együtteshez. Itt csak énekelek, ezzel keresem a kenyerem.
- Az éneklés vagy a tánc a könnyebb kenyérkereset?
- Egyik sem. Mindkettőnek megvannak a nehézségei. A mai napig vérzik a szívem, hogy a néptánc kikerült az életemből. Eleinte még tudtam egyeztetni a kettőt, de amikor énekes fellépéseket kellett lemondanom, mert ütközött a táncos elfoglaltságaimmal, muszáj volt eldöntenem, hogy melyiket válasszam.
- Jól döntött?
- Igen. Már nem mennék vissza táncolni. Persze mindig várom az alkalmat, hogy beálljak a táncosok közé, mondjuk egy táncházban. De hamar elfáradok. Ha nincs kellő kondíció, ki lehet esni a gyakorlatból.
- Az éneklésből is?
- Abból is. Szerencsére ma már teljesen kitölti a napjaimat.
- Ki mondta először önnek, hogy gyönyörű a hangja?
- Nikola Parov hallott énekelni egy korábbi lemezemen, annak alapján hívott a Naplegendába. Ő volt az első ember, aki arra biztatott, azonnal hagyjam abba a táncot, és énekeljek. Nekem persze eszem ágában sem volt változtatni, de egy idő után mégis bekövetkezett a fordulat. Utólag visszatekintve úgy látom, ennek így kellett történnie. Nem lehetett véletlen, hogy összehozott a sors Nikolával. Szerepeltem a Balkan Syndicate című lemezén is, most pedig közösen készítettük el a Volt nékem szeretőm... albumot.
- Melyet magyar, bolgár, ír hangzásvilág jellemez. Ez az egzotikus keverék talán jobban felkelti a fiatalok figyelmét?
- Nem az volt a szándékunk, hogy bevált receptek alapján dolgozzunk. A bolgár dallamok és hangszerek Nikolának köszönhetőek, aki apai részéről bolgár származású, és ebben a zenei világban nőtt fel. A kelta és ír ízeket pedig Michael Flatley társulatának Riverdance zenekarával eltöltött időszakából hozta magával. Tisztában vagyunk azzal, hogy az új lemezzel nem fogunk berobbanni, hiszen nemcsak a piac kicsi, hanem az érdeklődők köre is. Tehát ezt az "egzotikus keveréket" nem a gyors siker és a népszerűség miatt választottuk.
- Nem szeretne címlapra kerülni?
- Ha az ismertségnek az az ára, hogy a bulvárlapok a magánéletemet taglalják, akkor abból nem kérek. A munkám miatt legyek érdekes!
- Tudja, hogy nagyon hasonlít a hangja Sebestyén Mártáéra? Amikor elkezdi az első számot az új lemezén, szinte megtéveszti a hallgatót...
- Érdekes, ezt Novák Tata is megjegyezte már. Nem titok, én többek között Sebestyén Márti miatt kezdtem el énekelni. Sokat hallgattam a Muzsikással közös dalait, tetszett az István, a királyban való szereplése is. Ha nem fedezem fel magamnak, talán sosem jut eszembe az éneklés. Amíg nem ismertem meg eredeti népdalfelvételeket, addig arra törekedtem, hogy a hangom az övéhez hasonlítson. De közben mindig azon voltam, hogy megtaláljam az egyéni stílusomat. Valószínűleg sikerült is, hiszen éppen Sebestyén Márti jegyezte meg egyszer: "Végre egy lány, aki nem utánoz senkit!"
- Zenekarpárti?
- Lassan tíz éve dolgozom együtt a Fonó (korábbi Hegedős) zenekarral. A Naplegenda óta a hajdani Zsarátnok együttes frontemberével, Nikola Parovval is folyamatos a kapcsolatom. Időről időre pedig érdekes emberekkel hoz össze a sors, mint például DJ Palotaival, az elektronikus remix-zene egyik legjobb lemezlovasával.
- Népdalénekesnő és lemezlovas?
- Valóban meghökkentőnek tűnik, de szeretem ezt a kirándulást. Kiválasztunk néhány zenei alapot, ezek a másfél órás program során biztosan elhangzanak. Nem dalokban kell gondolkodnom, melyeket szépen egymás után eléneklek, hanem végig az éppen játszott modern motívumokra kell improvizálnom tradicionális énekkel.
- Ehhez óriási felkészültség és összpontosítás szükséges!
- Igen. Eleinte nehezebben ment, ma már könnyebb. Csak azt sajnálom, hogy ritkán vannak közös fellépéseink. És inkább külföldön kíváncsiak ránk.
- Mit szeretne elérni?
- Általánosságban: hogy a magyar népzene sikeréhez hozzájárulhassak. Konkrétabban: hogy Magyarországon a népzenével ugyanúgy meg tudjak tölteni egy vidéki művelődési házat, mint például a Művészetek Palotáját. Vagyis húzónév lehessek mindenütt a plakáton.
- Ezért nyilván nagyon meg kell dolgozni.
- Tudom. Nem is örülnék a könnyű sikernek. Inkább évekig dolgozom érte.

Ezek is érdekelhetnek