Kávé Sissyvel

Néha apró csábítás is elég, hogy betérjünk egy múzeumba. Még akkor is, ha egyébként nem vagyunk szenvedélyes tárlatlátogatók. Csábíthat például egy korabeli stílusban berendezett hangulatos étterem és kávézó, ahol a nyári kánikulában jeges kávéval hűsíthetjük magunkat - nem is akármilyen társaságban! Történetesen a magyarok szeretett királynéja, Ausztria császárnéja, a csodaszép és hányatott sorsú Sissy, a mi Erzsébetünk gyönyörű bronz mellszobra melletti kis asztalkánál.

KultúraKeresztény Gabriella2006. 08. 11. péntek2006. 08. 11.
Kávé Sissyvel

A fiatalok, főként egyetemisták körében egyre népszerűbb kávézó - ami nem jellemző a vidéki múzeumokra - ma már nemcsak egy kiadós tárlatséta utáni felüdülés színtere, hanem állandó irodalmi esteké, zenés bemutatóké és kulturális programoké is. Megnyitása sikeres vállalkozása volt a miskolci Herman Ottó Múzeumnak. Az sem véletlen, hogy egy időben adták át a két év szünet után látványosan megújult megyei képtár világszínvonalú, a magyar festészetet a XVII. századtól 1945-ig bemutató állandó tárlatával.
Jeges kávénk mellett eldönthetjük azt is, mire vagyunk még kíváncsiak a nemrég teljesen korszerűsített Görgey utcai épület látnivalói közül. Netán az előtéri üvegvitrinre, amely időről időre meglepetéssel szolgál? Kiváló ötlet volt az Az én műtárgyam sorozat is, amelyben a város régiségekre fogékony jeles személyiségei mutathatják be magángyűjteményük vagy éppen a múzeumi raktárakból kiválasztott, eddig eldugva porosodó tárgyakat, amelyek valamiért megtetszettek nekik. Legyen például egy üveggyűjtemény vagy a fotográfia, esetleg a földmérés antik eszközei. Aki pedig internetezni akar, felballaghat az emeleti fogadótér helyiségébe, és sok egyéb mellett majdnem mindent megtudhat a magyarországi múzeumokról. Tőlünk pedig azt, hogy a szépen felújított miskolci Herman Ottó Múzeum újabb vállalkozásaként ősszel ismét Munkácsy-kiállítással lepi meg látogatóit. Októbertől decemberig az Amerikában élő Pákh Imre magángyűjteményéből mutatja be a művész 29, az 1880-as éveiből származó festményét.
És még mondja valaki, hogy a múzeum unalmas! Erre még a bronz Sissy is a fejét csóválná.

Ezek is érdekelhetnek