Őstitán Brazíliából

Eddig ismeretlen óriás dinoszaurusz csontjaira bukkantak brazil régészek egy autópálya-építkezést megelőző föltárás során. A kutatók szerint a krétakorból (mintegy hetven-nyolcvanmillió évvel ezelőtti időszakból) származó őslény tizenhárom méter hosszú lehetett és kilenc tonnát nyomhatott. Brazíliában ez a legtermetesebb dinoszauruszfaj, amit valaha is találtak.

KultúraValló László2006. 09. 08. péntek2006. 09. 08.
Őstitán Brazíliából

A paleontológusok a legnagyobbak, a Titanosauridák egyik alfajába sorolták, bár korántsem ez viszi el a pálmát, hiszen a tudomány számon tartja nem egy jóval termetesebb rokonát is. Ettől függetlenül a brazil régészek számára nagy szenzáció a lelet, hiszen a sűrű dzsungel miatt csak igen ritkán sikerül dinók maradványaira lelni a dél-amerikai országban. S noha több mint öt évvel ezelőtt fedezték föl, csak most rukkoltak elő vele, amikor a pontos rendszertani besorolását megejtve elnevezték és csontvázát ki is állították Rio de Janeiro nemzeti múzeumában.
Brazíliában egyébként jellemző, hogy az őslénytani leletek rendszerint indián nevet kapnak. Nem történt ez másként a most fölfedezett titanoszaurusszal sem. Az új dinó nevének első tagját az egykor a feltárás területén élő Maxakali törzs után kapta, a második tag pedig a törzs ősi istenének nevét (Topa) őrzi. Így képződött a Maxakalisaurus topai tudományos elnevezés. A lelet külön érdekessége, hogy a kutatók fognyomokat találtak a megkövesedett csontokon, amiből arra következtetnek, hogy a hatalmas testű növényevő dinót pusztulása után ragadozók téphették szét.

Ezek is érdekelhetnek