Tüskés rája lett a végzete

"Látszik, ahogy Steve a rája fölé kerül, majd az állat csap egyet tüskés farkával, és eltalálja a mellkasát. Steve még éppen kihúzza magából a nyilat, de a következő pillanatban már halott." Egy ember, a neves természetbúvár, Steve Irwin utolsó pillanatai voltak ezek, amelyet a kamera is megörökített. A videofelvételen látottakat barátja és természetfilmjeinek producere, John Stanton tárta a világ elé, amely megrendülten értesült a 44 éves, kétgyermekes természetkutató tragikus haláláról, aki Krokodilvadász című, a Discovery Channel csatornán futó természetvédelmi sorozatával vált ismertté és közkedveltté. A lelkes krokodilvadászt szó szerint munka közben érte a végzete, legújabb dokumentumfilmjét forgatta éppen Ausztrália Queensland államában, a Nagy Korallzátony Természetvédelmi Területen.

KultúraValló László2006. 09. 15. péntek2006. 09. 15.
Tüskés rája lett a végzete

A gyilkos rája a tengerfenéken lapult, amikor a természetbúvár jó két méterrel elúszott fölötte. Az állat valószínűleg támadást sejtett, és megijedt, tüskés farkával a férfi felé csapott. A faroktüske egy darabja Steve Irwin mellébe fúródott. Kitépte ugyan, de halálos sebet kapott. Elképzelhetjük, milyen erejű lehetett ez a csapás, ha a farokról leszakadt tüske a szívig hatolt. A legvalószínűbb ugyanis, hogy emiatt állt meg a búvár szíve, bár a tüskék mérgező anyagot is tartalmaznak. Szakértők szerint ez a méreg csak nagyon ritka esetben okoz halált, ám rettenetes fájdalmat vált ki.
A támadó rája minden bizonnyal termetes állat volt. Az Ausztrália partjai mentén élők nemegyszer hatalmasra nőnek: hosszuk a farokkal együtt elérheti a három, fesztávolságuk pedig a két métert is. Az ilyen nagy példányok faroktüskéi a húsz, ritkán akár a harminc centimétert is elérhetik. Úgy fúródnak az ellenség testébe, mint a nagy erővel kilőtt nyilak. Akkor is halált okozhatnak, ha a tüdőt találják el.
Steve Irwint, a néhány nappal ezelőtt foglalkozás közben bekövetkezett tragikus balesetben elhunyt természettudóst immár nemzeti hősként tartják számon Ausztráliában, a világ pedig szenvedélyes és elkötelezett környezetvédőként őrzi meg jó emlékezetében a lelkes krokodilvadászt.

Ezek is érdekelhetnek