Mit láttunk a színházban?

KultúraKutszegi Csaba2007. 03. 23. péntek2007. 03. 23.
Mit láttunk a színházban?

Gyuszi bácsi sok vállfát markol, de valahogy mindig keveset fog. Ha bevételhez jut, a pénzt rögtön adósságszolgálatra fordítja. A mindig vidám vállfaárust mindenki ismeri. Nemcsak a piacon és a lovin, hanem az egész országban: ő a Sose halunk meg című film - és most már színdarab - főhőse. Megszemélyesítője pedig a mozivásznon és a világot jelentő deszkán: Koltai Róbert színész-rendező.
Koltai Szolnokon "csak" színész, a Szigligeti Színház előadását Szabó Máté rendezte - kicsit Gyuszi bácsiéhoz hasonló módszerekkel. Ugyanis Szabó Máté is sokat markol, de valahogy keveset fog. A szolnoki Sose halunk meg zenés komédia, vígjáték, táncbetétekkel telezsúfolt musical, nosztalgikus hangulatot ébresztgető színmű és történelmi-politikai tanulságokra célozgató kortárs dráma. A darabot a dráma műfajába sorolni persze barokkos túlzás volna, az est legpontosabb műfaji meghatározása talán a Koltai-jutalomjáték. Az előadáson ugyanis minden a nagyszerű színészre van kihegyezve. Ettől még másnak is sikerül kitűnően játszania, például a Gyuszi bácsi unokaöccsét alakító Szemenyei Jánosnak és a szülők szerepéből karakteres házaspárt formáló Sztárek Andreának és Karczag Ferencnek. Egri Márta rövid jelenetei az előadás különleges színfoltjai, de élvezetes Gombos Judit fodrász Irmája, Petridisz Hrisztosz kedves, gyarló lelkésze, valamint Kaszás Mihály és Schramek Andrea könyvügynök, kikapós asszonyka párosa.
A tánc- és énekkar tagjai is (a koreográfus Bodor Johannával együtt) mindent megtesznek a sikerért, de közülük Las Vegasban kevesen jutnának szerződéshez. Dés László új dalai is fülbemászóak, de a kihagyhatatlan, régi Nagy utazás magasan veri a slágermezőnyt. Mindezek ellenére a Sose halunk meg színpadi adaptációja, ügyesen mozgósított tehetséggel, az adottságokhoz képest sikeresen összeállított előadás. Olyan, mintha az ezermester Gyula bácsi buherálta volna össze. De, mint megtudtuk - a címben szereplő állítással ellentétben -, sem ő, sem pedig a produkció nem halhatatlan.

(Előadások márciusban: 29-én 19 órakor, 31-én 15 és 19 órakor.)

Ezek is érdekelhetnek