Honfitársai szívében első

KultúraUjlaki Ágnes2007. 04. 20. péntek2007. 04. 20.
Honfitársai szívében első

Angol származású, virginiai földbirtokos családba született 1732-ben. Iskolai tanulmányait hamar, 15 éves korában befejezte, mert, bár a matematikában kitűnt, nemigen szívelte a kötött tanulást. Később azonban rengeteg olvasással, önműveléssel pótolta, sőt jelentősen túl is szárnyalta az iskolai tananyagot. A rendkívül tehetséges fiú karrierje korán felívelt: 23 évesen már ezredes, a virginiai csapatok parancsnoka a függetlenségi háborúban, majd hadsereg-főparancsnok. Számos nagy csata győzője; katonái bálványozták a bátor, egyenes, szilárd jellemű vezért.
A háború után politikával foglalkozott. Elnöke lett annak az alkotmányozó nemzetgyűlésnek, amely 1787-ben megalkotta az Egyesült Államok máig élő alkotmányát (ez a világon a legrégebben érvényben lévő alaptörvény). Amikor a szövetségi államok összeültek, hogy megválasszák az ország első elnökét, minden állam őt jelölte. E tisztséget két cikluson át, 1789-1797 között töltötte be. Utolsó évei visszavonulva teltek 1799-ben bekövetkezett haláláig. Világszerte rengeteg emlékmű őrzi nevét, az amerikai fővárost, illetve egy államot is róla neveztek el.
George Washington igen sokat tett az amerikai függetlenség megszilárdításáért, egyik híres mondása így szólt: "Célom egy amerikai jellem kialakítása volt, hogy az európai hatalmak meggyőződjenek: magunkért cselekszünk, nem másokért." Ha megkérdezik az Egyesült Államokban vagy akár a világon bárhol az embereket, ki volt a valaha élt legnagyobb amerikai, száz közül 99 az ő nevét mondja.