Hűtsük le a Földet!

KultúraValló László2007. 04. 27. péntek2007. 04. 27.
Hűtsük le a Földet!

Efféle meghökkentő, a fantasztikum világába hajló ötletek is napvilágot látnak abban a küzdelemben, amelyet az emberiség a globális fölmelegedés ellen vív.
Földmérnökségnek nevezik azt a műszaki-tudományos tevékenységet, amelyet a globális fölmelegedés elleni klímaátalakítás igénye hívott életre és az egész bolygóra hatóan zajlik. Képviselői értékelik a különböző ötleteket és maguk is előállnak ajánlásokkal. Két területen keresik a beavatkozás lehetőségét. Az egyik: hogyan lehetne kivonni a légkörből a fölgyülemlett, üvegházhatást okozó szén-dioxidot? A másik: miként lehetne csökkenteni a bolygónkat érő napsugárzás mennyiségét? Ez utóbbi kérdésre válaszul született a legtöbb felhőkben járó ötlet, amelyekkel nem az a legfőbb baj, hogy igen költségesek, hanem hogy a Földünket érő napsugárzás mesterséges csökkentése beláthatatlan következményekkel járhat az élőlények életére és a légköri folyamatok alakulására nézve egyaránt.
Ami a szén-dioxid kivonását illeti, erre léteznek már bevált megoldások is. Norvégiában például az állami olajvállalat évek óta kivonja az Északi-tengeren kitermelt földgázból a szén-dioxidot, és a tengerfenék alatti üregekbe pumpálja vissza. Elvileg a tengerek mélyén is hatalmas mennyiségű szén-dioxidot lehetne tárolni (amelyeket a víz nyomása és az áramlatok tartanának a mélyben), nagy kérdés azonban itt is, mi lesz, ha ettől savasabbá válik az óceánok vize, hogyan hatna ez a tenger élővilágára.

Ezek is érdekelhetnek