Iránytű

KultúraBorzák Tibor2007. 04. 20. péntek2007. 04. 20.
Iránytű

Könyv
Dzsungelek mélyén. Nehéz lenne meghatározni az  Angkor elsüllyedt világa című könyv műfaját, hiszen több szakterülettel foglalkozik. Történelmi visszatekintés, pontos kultúrtörténeti vázlat, alapos régészeti ismertetés, kalandos útirajz és személyes beszámoló egyaránt megtalálható az olvasmányos és tartalmas kiadványban. A minőségi papír, a gazdag képanyag csak tovább növeli bennünk azt az érzést, hogy megkerülhetetlen olvasmányt tartunk a kezünkben. Ez így is van, hiszen általa a mai Kambodzsába utazhatunk, s felfedezhetjük az angkori civilizáció emlékeit, a dzsungelek végtelen zöldjébe alámerülő világ rejtélyeit. Ám más az olvasmányélmény és más a személyes megtapasztalás. Meg kell elégednünk hát a könyvvel, ha már a pénztárcánk nem a legvastagabb. (Kossuth Kiadó)

Pestiesen

Heti műsorajánlatok, aktuális kritikák a Pesti Műsorban!

"Musicalnek tisztességes, filmnek csapnivaló" - Csejtei Orsi az 56 csepp vér című mozifilmről
"Csodáljuk Haydnt, de nem szeretjük. Pedig több benne a szeretni-, mint a csodálnivaló" - Fáy Miklós a Pannon Filharmonikusok Haydn-koncertjéről
"A bélyegek közvetítette üzenetek lehetséges száma sokkal, de sokkal nagyobb, mint azt a postán sorban állva gondolnánk" - Fuchs Péter a Szépművészeti Múzeum művészbélyeg-kiállításáról
"Míg egyes képek ki lettek találva, addig mások pikkpakk össze lettek csak csapva" - Biró Attila Fábián Évi Nők Magyarországon című albumáról.

Kiállítás
Tanyabejáró. Noha a nyíregyházi Jósa András Múzeum felújítás miatt nem látogatható, mégis nagy jelentőségű kiállítással rukkolt elő, vendégségbe ment a Városi Galériába. A Tanya - Utak (A Nyíregyháza-környéki tanyák az ezredfordulón) című anyag a tavaly nyáron elvégzett kutatómunkát mutatja be. Szabó Sarolta etnográfus és a Debreceni Egyetem néprajzos növendékei bejárták a térséget, kétezer fényképet készítettek, többórányi hangfelvételt rögzítettek és nehezen hozzáférhető tárgyakat gyűjtöttek. A "másvilágról" szerzett tapasztalataikat most közkinccsé tették, május 12-én pedig Tanya és biogazdaság címmel szakmai napot tartanak.

Lemez
Még sztárok. Azt hittem, már vége a Megasztár-üzletnek. De úgy tűnik, még mindig meg lehet lovagolni a TV2 szép emlékű tehetségkutatóját, hiszen a legnépszerűbbek produkcióiról időről időre hallani, az arra érdemesek még színházi előadásokban is szerepelnek, az meg szinte természetes, hogy lemezt készítenek velük, leginkább a tuti bevételt garantáló előadókkal. Ezek közé tartozik Gáspár Laci, akinek már harmadik korongja kapható. Az És mégis forog a Föld talán az összes közül a legkarakteresebb, az énekes új dalai igazán neki valók. De hogy az előzményekről se feledkezzünk meg, elkészült a Megasztár Allstar, a három sorozat legnagyobbjainak sikerszámaival, valamint a három Csillagdallal. Mivel ezeket a televíziós versenyen rögzítették, ne számítsunk stúdióminőségre. (EMI)

Ezek is érdekelhetnek