Keserves bikavég

KultúraPethes József2007. 04. 06. péntek2007. 04. 06.
Keserves bikavég

Nagy gondot fordítanak rá, hogy az arénákba csak a legkiválóbb, legjobb erőben lévő állatok kerüljenek. Külön telepeken nevelik, készítik fel őket szomorú sorsukra. Csak olyan bika léphet az arénába, amely embert ritkán és többnyire csak lovon ülőt lát, négy-öt év körüli, testi hibája nincs, a szarvai viszont hegyesek. Egy bikaviadal alatt általában hat bika pusztul el, három matador keze által. A bika és az ember küzdelme nem tart tovább 15­20 percnél, ennyi idő alatt ugyanis a bika valamelyest kiismerheti ellenfelét - ha a küzdelem elhúzódna, már jóval veszélyesebbé válna.
Trombitaszó és dobpergés jelzi a viadal kezdetét az arénában; elsőként a lovas picador vonul be, akit három matador és két segéd követ (akikből egyszer majd szintén matador lesz). A segédeket a puntillerók kis csapata követi, ők adják majd meg a kegyelemdöfést a bikának. A sort azok a fogatosok zárják, akik háromlovas fogatukkal az állat holttestét szállítják el az arénából. Ha mindenki fölvonult, nyílik a kapu és beront a bika, hátán egy szalaggal, azon a tenyésztő nevével. Legelőször az egyik segéd veszi kezelésbe: köpönyegforgatással bolondítja az állatot, hogy a matador megfigyelhese, hogyan reagál. Ezután a viadal elnökének fehér zsebkendős jelzésére a lovas picador lép akcióba.
A lándzsával 10-14 centiméter mély és sokszor negyven centi hosszú sebeket ejt a szerencsétlen állaton. (A lovak szemét letakarják, így nem is tudják, mi történik. Oldalukat matracszerű takaró borítja, hogy a bika fel ne öklelje őket. Még így is évente három-négyezer ló pusztul el a porondon.)
Befejezésül a matador a bika két lapockája közé szúrja a kardját. A vas nem elég hosszú ahhoz, hogy elérje a szívet, de elegendő az aorta elmetszéséhez, mely azonnali halált okoz. Egy szúrással kell kivégeznie a bikát, máskülönben kontárnak tartják.
Európai és nemzetközi állatvédő szervezetek egyre erélyesebben tiltakoznak a bikaviadalok ellen. Fölhívásaik nyomán csökken a viadalokra látogató turisták száma, főleg a németek körében, így ez a véres látványosság egyre inkább Dél­Amerika országaiba szorul vissza.

Ezek is érdekelhetnek