Menjünk világgá!

KultúraBorzák Tibor2007. 04. 20. péntek2007. 04. 20.
Menjünk világgá!

Most mi is Kínába tartunk. A kulturális tárca párbeszédbe kezdett a kínaiakkal, akik nyitottak az együttműködésre. A programokat szeptembertől novemberig tartják. Elsőként természetesen a Kodály-módszer ugrott be, ez mindenképpen hangsúlyt kap, mellette pedig főleg komolyzenei koncertek és kiállítások lesznek. A minisztérium a jövőt is építi, két szakattaséi helyet nyit: egyet Pekingben, egyet Sanghajban.
Folytatódnak a magyar kulturális évadok. Eddig Angliában, Hollandiában és Oroszországban jártunk sikerrel, jelenleg Németországban zajlik hasonló rendezvénysorozat. Berlinben újjáépítik a Collegium Hungaricum székházát, májusban bokrétaünnep lesz, a nyitást novemberre tervezik. A Római Magyar Akadémia felújítása is a végéhez közeledik, a XVI. századi palotát eredeti pompájában adják át júniusban.
Jövőre szeretnénk meghódítani Amerikát: az első tárgyalások már megtörténtek New York legjelentősebb kulturális intézményeivel, például a Carnegie Hall vezetőségével. Egyébként az amerikai magyar idény hat-tíz hónapos lesz, és inkább csak New Yorkra szorítkozik. Képtelenség volna ugyanis az egész országot "bevenni", sokkal többet érhetünk el, ha a mennyiség helyett a minőséget helyezzük előtérbe.
Országképünket a magyar kultúrával is formálhatjuk. S ha sikerül magas színvonalú teljesítményt nyújtanunk, annak futótűzként terjed el a híre a világban.

Ezek is érdekelhetnek