Ufók is, meg nem is

KultúraValló László2007. 04. 13. péntek2007. 04. 13.
Ufók is, meg nem is

Elsőként tették ezt meg a világon, azzal a szándékkal, hogy senki ne mondhassa: a földönkívüliek látogatásáról rengeteg bizonyíték van a kormányok kezében, csak - ilyen-olyan megfontolásból - rendre letagadják őket a közvélemény előtt. Mostantól nincs semmiféle megfontolás, titkolózás, a dosszié nyitott, bárki beletekinthet. Az érdeklődés nagyságát jelzi, hogy amikor ez első titkos jelentések nyilvánosságot kaptak, három napra megbénult (lefagyott) a Francia Nemzeti Űrkutatási Tanulmányi Központ honlapja, bár Jacques Patenet, az űrkutatási központ vezetője így kommentálta a döntést: "Ne számítson senki nagy meglepetésekre." Arra a kérdésre, vannak vagy nincsenek tehát ufók, a következő talányos választ adta: "A leghalványabb bizonyítékunk sincs arra, hogy földönkívüliek állhatnak az általunk meg nem magyarázott jelenségek hátterében. Viszont ennek az ellenkezőjét sem állíthatom..." Tegyük hozzá: a tudós több mint 1600 olyan eset ismeretében tette kijelentését, amelyeket 1977-től követtek nyomon, elemeztek és rögzítettek.
Tíz főből áll az a tudományos tanács, amely a francia űrkutatási központ munkáját segíti, s amelyben űrkutatók, pszichológusok, mérnökök, meteorológusok vesznek részt. Föladatuk, hogy a Franciaország területén és annak légkörében fölvetődő évi ötven-száz ufójelenséget vagy annak minősített esetet megvizsgálják, elemezzék, magyarázzák. Olykor nem rejtik véka alá tanácstalanságukat: egy-egy észlelésre nincs magyarázat. De az esetek nagy többségére azért van, az "ufótörténetek" zöme mögött különféle légköri jelenségek állnak.

Vörösesbarna csészealj
A következő, 1994-ben észlelt jelenség is egyike az eddig titkosan kezelt ügyeknek, amelyet a francia űrkutatási központ tett közzé. Az Air France Nizzából Londonba tartó, AF-3532-es járata január 28­án 13 óra 14 perckor 11 700 méter magasan szállt, az idő remek volt. A pilótafülkében a gép parancsnoka, a másodpilóta és az egyik utaskísérő tartózkodott. Az utaskísérő a jelzett időpontban egy nagy, vörösesbarna tárgyat fedezett föl a gép előtt, mintegy kétszáz méterrel alattuk. Figyelmeztette a pilótát, s amikor fölötte elhaladva egész közel kerültek hozzá, azt látták, hogy egy háromszáz méter átmérőjű, csészealjra hasonlító tárgy lebeg alattuk. A látványt egy percen át csodálhatták, majd egyszeriben nyoma veszett. Ez az egyetlen olyan eset, amikor a földi radarokon is látható volt, ha csak egy percre is, a rejtelmes "csészealj".

Ezek is érdekelhetnek