Felhőkarcoló kacsalábon

KultúraValló László2007. 05. 25. péntek2007. 05. 25.
Felhőkarcoló kacsalábon

Egy-egy szint másfél óra alatt fordul majd körbe, forgatása külön-külön programozható lesz. Az egyes emeletek szerkezeti egységekből, azaz modulokból épülnek föl, amelyekből 48 alkot egy szintet. Az egyes modulok acél, alumínium és szénszál együtteséből állnak, fölszerelik őket elektromos és vízvezetékkel, légkondicionálóval, mindenféle kábelekkel, amelyek illeszkednek a központi betonoszlophoz, illetve egymáshoz. Szerkezeti sajátosságai révén a forgó torony a földrengésnek is jobban ellenáll, mint a hagyományos módon épült toronyház. Ez azonban még nem minden: a tervezett felhőkarcoló a nap és a szél energiáját hasznosító ökotorony lesz.
A napelemeket a lakások tetején, illetve azok külső oldalfalán helyezik el, a tizedik emelet fölött pedig minden szint közé egy-egy szélturbinát építenek. (Mivel a lapátkerekekek vízszintesen állnak majd, így szinte láthatatlanok lesznek.) S minthogy Dubaiban igen sokszor - évente négyezer órán át - fúj a szél, a turbinák energiahozama számottevő lesz. Úgyannyira, hogy a napelemek energiatermelésével együtt az ökotorony lényegesen több elektromos energiát termel, mint a saját szükséglete, még szolgáltatni is fog belőle (például a közvilágításhoz).
A jövőre elkészülő forgó toronycsodában irodák, szállodák, "szerény" (száz-háromszáz négyzetméteres) apartmanok és ötszáz-nyolcszáz négyzetméteres luxuslakások épülnek. Minthogy az egész építmény tervezett költsége is csillagászati (63 milliárd forint), így a lakások, irodák ára is igen "húzós" lesz: négyzetméterenként 900 ezer forintot kérnek értük.

Ezek is érdekelhetnek