Házhoz megy az egyetem

Egy kis borsodi faluban neves professzorok előadásait fejkendős, ünneplő ruhás idős nénik is hallgatják – ilyesmire sem az országban, de még Európában sincs példa.

KultúraKeresztény Gabriella2007. 10. 12. péntek2007. 10. 12.
Házhoz megy az egyetem

Ugye ismerős a Mindentudás egyeteme? Sokan emlékeznek a fizikatudós Öveges professzor tévés előadásaira is, amelyeken „nagy” témákról hallhattak „kisemberek” közérthető nyelven. Valami hasonló indult hat éve Sajópálfalán a Miskolci Egyetem és az önkormányzat együttműködésével, aztán több lett belőle. Mert az egyetem „kihelyezett társadalomkutató központja”, miután szociológushallgatói többször is „megkutatták” a falut, mára régióegyetemmé nőtte ki magát, s legnépszerűbb műsora a Regionális Televíziónak. Hogy miért éppen a nyolcszáz lelkes Sajópálfalán tartanak ingyenes egyetemi órákat ősztől tavaszig minden hónap első csütörtökén a közösségi házban?
– Mert valamikor nálunk volt jegyző a Miskolci Egyetem szociológiai igazgatója, Pankucsi Márta. Pontosan tudta, mekkora a szellemi igénye a falunknak, közöttük az „élethosszig tudásra” vágyó idős embereknek – mondja Kovács Tamás polgármester. – Ő lett ennek a kezdeményezője és motorja, ő állítja össze a tematikáját, szervezi az előadókat, a mostani, október végén induló „szemeszterét” is. Vallás, gazdaság, politika, oktatás, egészségügy, szociális és munkaerő-piaci helyzet, informatika, alternatív energiák, globális felmelegedés, nyugdíjreform; bőséges a tárház. A miskolci és fővárosi szakemberek tiszteletdíj nélkül tartják előadásaikat. Csupán annyi a fizetségük, hogy szívmelengető érzés számukra a dugig telt teremben a szépen felöltözött, fejkendős nénik látványa. Pedig ez a közönség, ha nem ért valamit, azonnal visszakérdez. Csepeli György volt informatikai államtitkár éppen egy amerikai előadás után jött hozzánk, és úgy izgult, mint egy vizsgázó diák. Mert kemény lecke közérthetően előadni a digitális technikáról egy ilyen hallgatóságnak. Bessenyei Lajos professzort, a Miskolci Egyetem rektorát „körbeszerették”, mert ő inkább beszélgetett az emberekkel az életéről, kutatásairól. 
A 81 éves Tamás Illésné hat éve minden előadáson rész vett. A téesznyugdíjas Margitka néni világéletében kíváncsi emberként jártatta az eszét. Papjuktól kapott regényeken nőtt fel, rejtvényt fejt, rádiót hallgat még a kertben is, csak a „csapnivaló” tévéműsort rostálja szigorúan. Szerinte ma, ebben a zavaros világban, ahol a politika mindent ellep, mint a szmog, a fiatalok meg a pénz miatt külföldre menekülnek, mint az Amerikát, Kanadát megjárt nagyapja, apja tették annak idején, mindenkinek nagy szüksége van okos gondolatokra. A tudás és információ pedig ma már házhoz jön annak, aki nem csapja be az ajtót előtte.

Ezek is érdekelhetnek