Iránytű

Könyvek és lemez

Kultúra2008. 03. 28. péntek2008. 03. 28.
Iránytű

Könyv
Traktor
Szívesen elolvastam volna egy szuszra a háromszázötven oldalt, ha közben más dolgom nem akad. De viszonylag gyorsan „túltettem” rajta magam, és ez elsősorban a sodró történetnek tudható be. A London közelében élő, ukrán származású egyetemi tanárnő, Marina Lewycka Rövid traktortörténet ukránul című regénye egy nyolcvanon túli özvegy férfiről szól, aki belehabarodik egy huszonéves, szőke ukrán bombázóba. A „szerelemből” házasság lesz, bár az első perctől lehet sejteni, hogy a hölgy az öreg vagyonának megszerzésére pályázik. Többet nem árulok el a sztoriból, ami végig izgalomban tartja az olvasót, néhol megszakítva a mesét a főhős készülő könyvének részletközlésével, mely az ukrán traktoripart mutatja be. Bár ez utóbbi része engem nem villanyozott fel, és a regény egységét is megbontja – nem tudom, miért ragaszkodott hozzá ennyire a szerző.
(Geopen Könyvkiadó)

Fészekrablás
„Egy varjú szállt a háztetőnkre. Leült az oromra és elgondolkodva nézte a kéményt, melyből selymes-lengén szállt a füst. Lenézett az udvarra, hol a kacsák félszemmel az eget kémlelték, és a nagy komondor tétován, meggyőződés nélkül ugatott, ha szekerek zörögtek az utcán. Megnézett engem is, amikor végigmentem az udvaron, bár a fejét nem fordította utánam. Csak a szemével kísért, és én megéreztem, hogy néznek. Összenéztünk a varjúval.” Ebből az „összenézésből”, ember és állat „lelki” találkozásából aztán derűs, szomorú, olykor megrendítő, megható történetek kerekednek kiváló természetírónk, Fekete István tollhegyén. Számos ilyen tárgyú írásából legújabban Fészekrablás címmel jelent meg válogatás, amelyekben az erdők, mezők, vizek színes világa elevenedik meg sok-sok természetleírással, állatszereplővel, kalanddal és tanulsággal.
(Lazi Könyvkiadó, Szeged)

Lemez
Olaszul
Nagy baj nem lehet egy válogatáslemezzel, a kiadók biztosra mehetnek velük. Nem igényel túl sok munkát, csupán neves előadókat és ütős slágereket kell összeszedni. És kicsit visszalépni a múltba, legalább a hetvenes-nyolcvanas évekig. Még mindig divat a nosztalgiázás, bár a felhozatal egyre inkább végesnek tűnik. Tulajdonképpen ez érezhető a Nagy Olasz Slágeralbum második korongján is, amelyről – az elsőhöz hasonlóan – az itáliai könnyűzene jelesei, köztük Gigliola Cinquetti, Adriano Celentano, Caterina Valente, Gianni Morandi, Al Bano és Romina Power, Toto Cutugno, Gianna Nannini, Eros Ramazotti, illetve kevésbé ismert nevű énekesek, együttesek dalai csendülnek fel – de nem mindegyiküktől a legismertebb felvétel. Pedig egy ilyen lemeznek szerintem épp az lenne a lényege, hogy azonnal felismerhető és dúdolható slágerekkel összegezze a kiválasztott időszakot.
(Frontline)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek