Újjászületés

Itt a kikelet, a szeszélyes tavasz. Ilyenkor nem csak a természet születik újjá, a tavasz fesztiválokat is hoz. Szerencsére nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is. De valahogy mindig úgy adódik, hogy a budapesti események kerülnek fókuszba, s nem feltétlenül azért, mert jól reklámozzák őket. A sajtómunkások, kiváltképp a televíziósok, nem szeretnek kimozdulni székhelyükről, így esik meg évről évre, hogy a távolabbi vidékek kimaradnak a hírverésből. Pedig – ha hiszik, ha nem – ott is történnek említésre méltó dolgok.

KultúraBorzák Tibor2008. 03. 28. péntek2008. 03. 28.
Újjászületés

Éppen ezért elsőként a vidéki érdekességeket emelném ki a néhány nap múlva befejeződő tavaszi fesztiválok kínálatából. Győrben főként a szórakoztatásra és a zenére helyezték a hangsúlyt: először rendeztek reggae estet – nemzetközi ütősfesztivált viszont kilencedszer. Fellépett Érdi Tamás zongoraművész, Palya Bea énekes, az Irish Dance Experience, a Ghymes együttes, aki pedig könnyedebb kikapcsolódásra vágyott, megnézhette a táncgálát vagy a Koós-show-t.
Kecskeméten nívós kiállítások alkották a tavaszi fesztivál gerincét. A Cifrapalotában Munkácsy Mihály festményeiből rendeztek tárlatot, a művelődési központban pedig Kovács Gábor képzőművészeti gyűjteményének legféltettebb kincseit mutatták be, köztük Gulácsy és Csontváry alkotásait. A Bozsó Gyűjteményben is a múlt század legismertebb festői a főszereplők. Természetesen Kodály Zoltán szülővárosában nem szorulhat háttérbe a zene sem, a Muzsikás együttes Kodály-estje április elsején lesz. Egyébként Kecskemét az egyetlen helyszín, ahol még április első hetében is tart a fesztivál.
Nem lennék igazságos, ha Budapestet kihagynám, ahol az idei kínálatot összekapcsolták a Reneszánsz év rendezvényeivel. Jelentős kiállítások nyíltak, például a Csillag a holló árnyékában, a Hunyadi Mátyás, a király, a Beatrix hozománya, a Mátyás király öröksége a gótikától a barokkig. Számos külföldi híresség is megfordult a fesztiválon, fogyatékkal élő művészek is szerepeltek, több ősbemutatót tartottak, a vendégváros pedig stílusosan Kolozsvár volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek