Nagy fazonok szezonja

Nyáron színész, zenész egyként elhagyja a dohos épületeket, és kiköltözik a szabad térre, de legalábbis áthelyezi székhelyét egy vidéki büfébe. Ezt a nép ajka fesztiválszezonnak hívja, amely idén is ránk köszönt. Összeállításunkban a kínálatokból adunk ízelítőt.

KultúraTanács Gábor2008. 06. 20. péntek2008. 06. 20.
Nagy fazonok szezonja

Ha csak a színházszerű produkciókat nézzük, a Szegedi Szabadtéri Játékokkal érdemes kezdeni: az utóbbi években a rendezvény magára talált, száműzte a prózát, és népszerű musicalekkel, operettel terelgeti nézőit a komolyabb zenei műfajok felé. Ha már népszerűségről beszélünk, nem hallgathatunk az István, a király bőrének újabb lehúzásáról, amelyet augusztus 17-e és 21-e között lehet megtekinteni – az eredeti négy előadás mellé egy ötödiket is kénytelenek voltak beiktatni a szervezők. Effajta léhaságok távol állnak a Miskolci Operafesztiváltól, ahol szoros tematika mellett kizárólag komolyzenét élvezhet a nagyérdemű – például a moszkvai Helikon Színház vendégjátékát. A legkönnyedebb műfaj rajongói sem maradnak árván: jövő héten Győrben rendeznek három előadásból álló Operettfesztivált – megirigyelve Kübekháza profilját.
Csendesebb programokat kínál 19-étől Kisvárda: a határon túli magyar színházak fesztiváljának ez a huszadik, jubileumi kiadása. A következő rangos prózai színházi esemény a június 30-án kezdődő Shakespeare Fesztivál a gyulai Várszínházban. Itt minden évben ugyanazt a szerzőt gyötrik neves szakemberek, idén szerepel az év közben már nagy sikert aratott hamlet.ws, a Krétakör Színház beavató színházi produkciója, de litván Macbeth, japán Téli rege és a londoni Globe Theater Rómeó és Júliája is. Július végén pedig a Zsámbéki Színházi Napokra igyekezhetnek a vájtfülűek, ahol az egyik leginkább várt produkció szintén Shakespeare-darab: Bodó Viktor rendezi a Szentivánéji álmot.

Ezek is érdekelhetnek