Szíven szőtt Petőfi

Költő lenni vagy nem lenni – ez a címe a debreceni Déri Múzeumban, a Zoltai Lajos Teremben látható kiállításnak, ahol Petőfi Sándor alakja, versei, érzésvilága elevenedik meg olajfestményeken, kéziratokon, rajzokon és a költőóriásról készült gobelineken.

KultúraBalogh Mária2009. 03. 12. csütörtök2009. 03. 12.
Szíven szőtt Petőfi

Utóbbi alkotásokat különböző méretekben, csodálatos színekkel, aranyszálakkal, gazdag ízlés- és fantáziavilággal hímezték készítőik. A huszonhat textilművész által jegyzett kézimunkák egy 1999-ben meghirdetett gobelinpályázatra készültek. Témavilágukban éppúgy felfedezhetjük Petőfi közéleti alakját, mint a szabadságharchoz és Bem tábornokhoz fűződő elkötelezett érzületét, de említhetnénk azokat a falikárpitokat is, melyeket szerelmi lírája, tájköltészete ihletett. A mély gondolatokat hordozó képek többségén metaforikus, egyéni művészi szemlélet jelenik meg.
A kiállítás címadó műve, Hauser Beáta Petőfit ábrázoló gobelinje (képünkön) hullámzó hatást kelt. A címadás apropója pedig a szőni-fonni motívum, amit a költő egyik versének jól ismert sora is erősít: „keresztülszőtték-fonták szívem” –  a tíz évvel ezelőtti kiállításnak még ez volt a címe.
A debreceni tárlat alkalmat ad arra, hogy sajátos módon tisztelegjünk a forradalmár költő emléke előtt. A Petőfi Irodalmi Múzeum korábbi gobelinpályázatának legszebb darabjai mellé társították a cívisvárosban fellelhető értékes irodalmi gyűjteményt, ami a költő debreceni életéhez kapcsolódik. Az egyik vitrinben Petőfi-kéziratok, rajzok, verseskötetek találhatók, valamint egy szerződés, amelyen Petőfi Sándor Zoltán fiának eredeti aláírását olvashatjuk, s amely arról tanúskodik, hogy az ifjoncot a debreceni színház segédszínészként alkalmazza.
A kiállítás március 31-éig látogatható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek