Winkler Nóra éjszaka lerántja a leplet

Érdekes és eddig ismeretlen adalékokat árul el Winkler Nóra. Egyelőre nem a saját éjszakáiról és magáról, hanem ismert magyar festmények rejtélyes részleteiről a Múzeumok Éjszakáján.

KultúraCsontos Tibor2009. 06. 15. hétfő2009. 06. 15.

Kép:

Winkler Nóra éjszaka lerántja a leplet

A Múzeumok Éjszakája elnevezésű egyéjszakás kultúrkalandozást 2003 óta minden évben megrendezi az Oktatási és Kulturális Minisztérium. A Szent Iván Napjához – a nyári napfordulóhoz – kötődő eseménysorozaton ma már a múzeumokon kívül más művelődési intézmények is kínálnak programokat. A Múzeumok Éjszakájának különlegessége, hogy egy belépőjegy vásárlásával a programban részt vevő valamennyi – rendhagyó rendezvényekkel is jelentkező – kiállítóhely látogatható. Ez az éjszaka ma már a magyar kulturális élet nagy eseménye, s olyannyira siker és mintaadó, hogy a minapi Ünnepi Könyvhéten már a Könyvek Éjszakáját is megrendezték. Mi több, egy felmérés szerint a látogatók ezen az egyetlen éjszakán több múzeumba jutnak el, mint egész évben összesen.

– Szeretem a tömegjeleneteket, mert tele vannak élettel – mondja a Kultúrház műsorvezetője, Winkler Nóra. – A Múzeumok Éjszakája pedig ilyen. Nagyon örülök minden olyan programnak, amely arról szól, hogy az emberek megéljék és élvezzék a kultúrát. Remélem,Topor Tündével, az Artmagazin főszerkesztőjével közös tárlatvezetésünk is szórakoztató lesz – a tavalyin nagyon jó hangulat volt, sokat nevettünk.

A Múzeumok Éjszakája és a Magyar Nemzeti Galéria főtámogatója, a Pannon izgalmas művészeti csemegékkel várja a kultúrát szerető, szórakozni vágyó érdeklődőket június 20-án. E különleges éjszakán nem mindennapi tárlatvezetésen vehetnek részt azok a múzeumlátogatók, akik este kilenctől a Magyar Nemzeti Galériát választják. Winkler Nóra és Topor Tünde különleges közös művészeti kalauzolásának tavaly volt az ősbemutatója, akkor a nők szerepéről beszéltek híres magyar festmények apropóján. Bizonyosan mostani tárlatvezetésük után is valamiképpen más szemmel nézegetjük majd a kiállítások képeit.

A Múzeumok Éjszakája ezúttal színházi vendégjátékot is kínál: ugyancsak este kilenctől az Új Színház abszurd humort visz színre. A Grönholm-módszer pőrén és elgondolkodtatóan mutatja be a törtetés, a karrierhajszolás visszásságait, s egyúttal elgondolkodtat a morális határok, tabuk rugalmasságáról. Az előadásra korlátozott számban kaphatók jegyek a Magyar Nemzeti Galériában, s tartalmazzák a Múzeumok Éjszakája belépőt is.

A Magyar Nemzeti Galériába látogatókat egyéb programok is várják. A gyermekek délután kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, a felnőttek pedig a Habsburg nádori kripta esti tárlatvezetésein borzonghatják ki magukat. Este hét órától folyamatosan több helyszínen adnak kamarakoncerteket a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói, a nagyszínpadon pedig olyan különlegességek lesznek hallhatóak, mint a húsztagú afrikai dobos zenekar, az etno punkot és a népzenét ötvöző Yava, vagy a jamaikai ska zenét játszó Pannonia Allstars Ska Orchestra.

Az idei Múzeumok Éjszakája minden eddiginél gazdagabbnak ígérkezik. A múzeumbarátok fogadására csaknem száz magyar város készül kétezer programmal, kiállítással, koncerttel, táncbemutatóval. Míg pár éve még csak néhány ezer látogatója volt a Múzeumok Éjszakájának, tavaly már több mint 379 ezren keresték fel a nagyszabású programsorozatot.

Bármelyik fotóra kattintva megnyílik a képgalériánk!

Ezek is érdekelhetnek