Félénk, pattanásos tinédzserek

A pattanásos tinédzserek életét a bőrproblémájukon túlmenően társaik előítéletei is nehezítik. Egy nemrégiben készült kutatás kimutatta, hogy a megkérdezettek egészen más tulajdonságokkal ruházzák fel a pattanásos tinit, mint a hibátlan arcbőrűt.

KultúraKovács Réka2009. 07. 15. szerda2009. 07. 15.
Félénk, pattanásos tinédzserek

Az American Acne & Rosacea Society (AARS) megbízásából készült felmérés a pattanásos arcbőr és a társadalmi megítélés közötti kapcsolatot vizsgálta. Az eredmények azt mutatják, hogy a tinik számára a külső a legmeghatározóbb tulajdonság, amely alapján megítélik a társaikat. A több mint ezer, 13 és 17 év közötti fiatal megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a tinik egészen más személyiségjegyeket és csoportpozíciót tulajdonítanak a pattanásos bőrűeknek, mint az egészséges arcbőrrel rendelkezőknek – írja a www.medicalnewstoday.com.

Az online felmérés során a kutatók különböző arcbőrű embereket ábrázoló képeket mutattak a megkérdezetteknek. Kiderült: a képekhez kapcsolódó kérdésekre adott válaszok alapján a pattanásos bőrű személyekhez nagyobb valószínűséggel társítanak bizonyos negatívnak tekinthető tulajdonságokat.
 

Negatív és pozitív tulajdonságok megítélése a pattanásos és a tiszta arcbőrűek esetén
Tulajdonság
Pattanásos bőrűek
Tiszta arcbőrűek
Félénk
39
27
Ellenszenves
31
17
Magányos
23
13
Vezető személyiség
29
49
Magabiztos
25
42
Boldog
35
50
Vicces
28
40
Intelligens
38
44


Nem csak a fiatalok ítélkeznek a külső alapján

A kutatás rávilágított arra is, hogy a külső alapján történő ítélkezés felnőttkorban is megmarad. Ugyanis a 18 év feletti korosztályt megkérdezve, kiderült, hogy a pattanásos fiatalok több mint felét gondolták erőszakos gyereknek, míg az egészséges arcúak esetében ugyanezt csak 29 százalékukról állította.

A kutatás során az is nyilvánvalóvá vált, hogy a pattanásos fiatalok bőrproblémájuk miatt a párkapcsolatokban is hátrányos helyzetbe kerülnek. A felnőttek válaszaiból kiderült, hogy míg a tiszta arcú tinik csaknem hatvan százaléka általában randizni vagy szórakozni megy szombat esténként, addig a pattanásos arcú fiatalok ugyanilyen arányban ülnek otthon a szüleikkel estenként.

A megbélyegzés boldogtalanná és félénkké tesz
– A pattanásos arcbőrűek félénksége nyilvánvalóan abból adódik, hogy a bőrük nem szép, s ettől szenvednek és kevésbé magabiztosan tudnak közeledni mások, de legfőképp az ellenkező nem felé. Ugyanezért gondolják őket magányosnak. Benne van persze az ép bőrűek aggodalma, hogy esetleg egyszer csak rajtuk is megjelennek a pattanások, s magányosságra lesznek kárhoztatva – értékeli a kutatás eredményét Síklaki István, az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánhelyettese.

Síklaki szerint a társadalomban kialakult sztereotípiák miatt történhet meg a problémás bőrűek megbélyegzése, hiszen egy vezető személyiségnek külső megjelenésében is vonzónak kell lennie a sztereotípia szerint, annak ellenére, hogy a valóságban ez ritkán teljesül. Az is természetes, hogy akit a többiek megbélyegeznek, az nyilván nem boldog és nem magabiztos. És az intelligencia? Megfigyelhetjük az úgynevezett holdudvarhatást is: ha egy tulajdonság tekintetében valaki pozitív benyomást tesz, akkor hajlamosak vagyunk más tulajdonságok szempontjából is pozitívnak gondolni – és fordítva: ha negatív a benyomás, akkor azt is gyakran általánosítjuk. S míg a félénkségnek lehet összefüggése a pattanásos arcbőrrel, az intelligenciának nem.

Forrás: ELTE-TáTK

Ezek is érdekelhetnek