Hogyan is állunk a Biblia ismeretével?

Irrelevánsnak és idejétmúltnak tekinti a Biblia tanításait a brit fiatalok egy része. Igaz, úgy alkotnak véleményt róla, hogy bevallottan nem ismerik a bibliai történeteket, nem tudják például, ki volt Dávid és Góliát, honnan ered a karácsonyi ajándékozás szokása.

KultúraSzabad Föld Online2009. 07. 17. péntek2009. 07. 17.
Hogyan is állunk a Biblia ismeretével?

A 2009-es National Biblical Literacy Survey (nemzeti bibliai műveltség kutatás) eredményei szerint rendkívüli módon hanyatlik a britek Biblia-ismerete. A 900 megkérdezett alig 5 százaléka tudta felsorolni mind a tíz parancsolatot, 16 százalékuk pedig egyet sem tudott megnevezni.

A vallásos és nem vallásos emberek megkérdezésével készült felmérésből kiderült: a válaszadók 60 százaléka semmilyen ismerettel nem rendelkezik a jó szamaritánusról, 40 százalékuk pedig nem tudja, hogy a karácsonyi ajándékozás szokásának alapját az a bibliai történet képezi, amely a napkeleti bölcseknek a kisded Jézusnál tett betlehemi látogatását meséli el. Akadt olyan válaszadó, aki szerint Dávid és Góliát egy hajó neve, és olyan, aki úgy véli: Dániel – aki túlélte, hogy vádlói oroszlánverembe dobták – az Oroszlánkirály című mese főhőse volt.

A legcsekélyebb bibliaismerettel a 45 év alattiak rendelkeznek, ráadásul ők azok, akik tudatlanságukat egyáltalán nem érzik problematikusnak. A válaszadó fiatalok egy része úgy véli, hogy a Biblia idejétmúlt, a mai kor értékeinek nem megfelelő alkotás, a benne foglalt tanítások pedig irrelevánsak a 21. században.

Bár a többség meglehetősen érdektelen a Bibliával kapcsolatban, a kutatás során kiderült, hogy mintegy háromnegyedüknek van otthon saját példánya a világ legtöbb nyelvére lefordított, a legtöbb kiadást és a legnagyobb példányszámot megért könyvéből.

Forrás: ELTE-TáTK

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek