Itt a magyar Da Vinci-kód!

Misztikus krimisorozat készül Pécs kultúrtörténeti kegyhelyein. Szereplőinek ugyanolyan rejtélyes puzzle darabjait kell összerakniuk, mint a Da Vinci-kód hőseinek. Stohl András Bordás őrnagyából itt kábítószeres nyomozó lesz, s együtt játszik színházi főnökével, Alföldi Róberttel és A Társulat két felfedezettjével is.

KultúraSzabad Föld Online2009. 07. 14. kedd2009. 07. 14.

Kép: Szeged, 2009. június 26. Sthol András a Cigányszerelem című operett próbáján a Szegedi Szabadtéri Színpadon. Fotó: Ujvári Sándor

Itt a magyar Da Vinci-kód!
Szeged, 2009. június 26. Sthol András a Cigányszerelem című operett próbáján a Szegedi Szabadtéri Színpadon. Fotó: Ujvári Sándor

Ismét tűzvonalba kerültek a Magyar Televízió Tűzvonalban című bűnügyi sorozatának alkotói. A rendező Soós Péter, az operatőr ifj. Vajda Péter és az író Fonyódi Tibor –s persze, az egyik főszereplő, Stohl András – három epizódból álló tévéfilmsorozatot hoznak össze, amely izgalmas krimibe ágyazott kultúrtörténeti utazásra viszi a nézőt Pécsre, Európa 2010-es kulturális fővárosába.

Ami a baranyai megyeszékhely készülődésének bizonyos történéseit illeti, az már önmagában egy krimi, izgalmait nehéz lesz felülmúlni. A Géniusz című, titkokkal, rejtélyes öngyilkossággal, emberrablással, rózsakeresztes dokumentumokkal, Bonnie és Clyde-szerű párossal spékelt sorozat mégis megpróbálja.

A történetet az okkultizmus szakértőjének, Brunner Károlynak (Blaskó Péter) a titokzatos halála indítja, aki különös üzenetet – egy látszólag értelmetlen szám- és betűsorozatot – hagy hátra a fiának, Brunner Péter (Stohl András) kábítószeres nyomozónak, aki főnökei tiltása ellenére nyomozni kezd, hogy kiderítse apja halálának körülményeit.

Azt persze ő sem tudja, hogy Brunner halálának szemtanúja volt a színházban tartózkodó Késmárki András (Alföldi Róbert), a Janus Pannonius Tudományegyetem professzora. András gyanúsan viselkedik: a jelek szerint jól ismerte az áldozatot, amit következetesen tagad a nyomozók előtt. Brunner egyik tanítványa szerint összefüggés lehet Brunner halála és az alkimista misztériumok között. Apja titkos üzenetét megfejtve, Péter birtokába kerül az apja naplója, melyben Brunner egy Géniusznak hívott alkimista utáni kutatásának adatait rögzítette.

A titokzatos Géniusz nyomai már a 19. századi Pécsett is felfedezhetők, s a legendák szerint a mai napig él. A napló Andrást is említi, mint a témakör ismert szakértőjét. Az apja naplójában lévő információk alapján Péter eljut Andrásig. Péter meggyőződése, hogy az apját meggyilkolták a Géniusszal kapcsolatos kutatási eredményei miatt. Péter együttműködésre kéri Andrást és Júliát. E három ember sorsa innentől kezdve összekapcsolódik. Hőseink számára hamarosan világos lesz, hogy a gyilkos leleplezéséhez meg kell fejteniük a halhatatlan alkimista titkát.

A filmsorozat a Da Vinci-kódból ismert intellektuális kirakójáték is egyben, nem véletlenül történik benne utalás is Dan Brown mintaadó regényére. Géniusz különféle jeleket hagyott maga után a város emblematikus épületein, a levéltár porosodó kézirataiban, de még a város 1780-as keltezésű alapítólevelében is. Andrásék feladata a jelek és az összefüggő utalások felismerése, értelmezése.

A Géniusz különlegessége az is, hogy szerepel benne A Társulat két felfedezettje: az István, a király címalakját játszó Feke Pál, valamint a Gizellát alakító Simon Boglárka.

A filmsorozat a tervek szerint az MTV karácsonyi műsorának egyik dísze lesz. S ha nagy közönségsiker is bejön, a Harry Potterhez és a Da Vinci-kódhoz hasonlóan Pécsett is beindulhat a filmbeli helyszíneket körbejáró misztika-turizmus is.

Ezek is érdekelhetnek