Kézműves kiállítás a Mezőgazdasági Múzeumban

Magyar Kézművesség 2009 - Magyar regék és mondák címmel nyílik kiállítás 2009. július 31-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

KultúraSzabad Föld Online2009. 07. 30. csütörtök2009. 07. 30.
Kézműves kiállítás a Mezőgazdasági Múzeumban

A Magyar Kézművességért Alapítvány az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával együttműködve ezzel a címmel hirdette meg pályázatát, amelynek szakmai zsűri által válogatott anyagát a múzeum emeleti időszaki kiállítótermében tekinthetik meg a látogatók. A kiállításon hazai és határon túli (erdélyi, szlovákiai, ausztriai és svájci) magyar alkotók: összesen kétszázhatvan kézműves, népművész és iparművész természetes alapanyagok felhasználásával, különböző kézműves technikákkal készült munkái szerepelnek.
A látogatók olyan tárgyakban gyönyörködhetnek, amelyek között egy-egy tájegység motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző népművészeti, vagy a hagyományokra épülő, de napjaink igényeinek is megfelelő népi iparművészeti és saját tervezésű iparművészeti alkotások egyaránt megtalálhatók. A míves, mesterien kivitelezett dísztárgyak, használati eszközök az otthon, a lakás, a konyha, az ebédlő igényes berendezésére, díszítésére; az öltözködés-kultúra elemei, a ruhák, kiegészítők, ékszerek akár hétköznapi, akár ünnepi viselésre alkalmasak. A kiállítás különleges darabjai a népi hangszerek, a textil- és fajátékok, a vár- és hajómalom-makett, a kések, az íjak valamint a ritka, vagy kihalófélben lévő kézműves szakma - mint pl. a pintér mesterség - tárgyai is.
A napjaink kézművességének legjavát bemutató kiállítást a gazdag magyar rege- és mondavilágot felidéző történetek, jelenetek, a magyar tájakhoz és történelmi emlékekhez fűződő rege- és monda-feldolgozások teszik még teljesebbé.

A kiállításról további információt a Magyar Mezőgazdasági Múzeum honlapján olvashatnak!

Ezek is érdekelhetnek