100 templomi koncert

Zsúfolásig megtelt a budapesti Szent István-bazilika augusztus 18-án este. Ekkor indult útjára Mága Zoltán 100 templomi koncert című nagyszabású koncertsorozata, amely hazánkban egyedülálló kezdeményezés. A tehetséges hegedűművész egyszer már csodát művelt, újévkor telt házat produkált a Papp László Sportarénában, méghozzá operettel. Ezúttal a komolyzene híveit invitálta a bazilikába – és a hatás nem maradt el.

KultúraPethes József2009. 08. 28. péntek2009. 08. 28.
100 templomi koncert

Ehhez hozzátartozik, hogy a belépés ingyenes volt, viszont a koncertet többször is félbeszakították és jótékonysági adakozásra próbálták rávenni a közönséget. Arra hivatkoztak, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben segíteni kell a rászorulóknak, a beteg gyermekeknek, a kórházaknak és a nagycsaládosoknak. Ezt teszi Mága Zoltán is, aki jótékonysági cselekedetét nem titokban, csendben csinálja, hanem hangot is ad neki, hogy jó példával járjon elöl. 
 
A nyitógálán olyan partnerekre talált, mint Frankó Tünde és Bándi János, az Operaház művészei, Fischl Mónika, az Operettszínház primadonnája, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Izaki Masahiro vezényletével, a Szolnoki Egyesített Vegyeskar, valamint a Magyar Országgyűlés képviselőinek énekkara, mely SZENÁ-TOROK névre hallgat. Mága Zoltán, aki eddig jobbára a könnyű műfajban jeleskedett, azzal futott be, hogy bebizonyította: a komolyzenében is el tudja varázsolni a közönséget. A majdnem kétórás koncerten Bach, Schubert, Vivaldi, Verdi, Puccini, Albinoni, Mozart és Erkel Ferenc művei csendültek fel.
 
A jóté­­kony­­sági koncertek fővédnökségét a Máltai Szeretetszolgálat elnöke, Kozma Imre atya vállalta el. Elmondta, hogy a fellépések minden bevételét beteg gyermekek, nagycsaládosok, szegények, kórházak segítésére, tehetséges ifjak támogatására fordítják. Ezután szerte az országban további 99 templomba jutnak el. 

Ezek is érdekelhetnek