Merészség és szenvedély

Egy válogatás és egy újdonság szerepel lemez ajánlónkban. Egy skót és egy olasz előadóművész. Sok közös vonás nincs bennük, ha csak azt nem erőltetjük, hogy mindketten nagyjából negyedszázada jegyezték el magukat a muzsikával.

KultúraBorzák Tibor2009. 08. 02. vasárnap2009. 08. 02.
Merészség és szenvedély

Annie Lennox az Eurythmics duóval érte el legnagyobb sikereit. Aztán szakított Dave Stewarttal, mindketten szólópályán folytatták. Kettőjük közül az extravagáns szőkeség ért el többet. Az 1992-es Díva című albuma nagyot szólt, majd három évvel később a Medusa – ismert slágerek feldolgozásaival – is bejött még, bár kevesebbet adtak el belőle. Aztán nyolc év (!) szünet következett, alkotói és magánéleti válsággal, 2003-ban viszont újra előkerült a művésznő, akire továbbra sem volt jellemző a folyamatos jelenlét, hiszen újabb szólóprodukciójára megint éveket kellett várni. Mostanra a szerződése is lejárt kiadójával, így egy összegzéssel búcsúznak egymástól. Annie Lennox tizenhét év alatt csupán négy lemezt készített, ami elég soványka teljesítmény, de ahhoz, hogy a legjobb dalokból összeállítsanak egy válogatást, úgy látszik, elegendő, főleg ha az üzleti oldalát vizsgáljuk. Mindenesetre a legismertebb számok most együtt hallhatók, ráadásként pedig két új felvétel, ami valójában nem is új, mert egy korábbi Ash- és Keane-nóta átértelmezése.

Eros Ramazzotti viszont tizenegy vadonatúj dallal rukkolt elő. Hogy mennyivel termékenyebb, azt eddig megjelent tizenegy stúdióalbuma is bizonyítja. Az pedig becsületére váljék, hogy rendíthetetlenül olaszul énekel, folyamatosan ellenáll a csábításnak, miszerint angol nyelven még többre vihetné. Ez nem annyira meggyőző, ha tudjuk, legfrissebb korongja is ott van a nemzetközi lemezeladási listák élén, nálunk nemrég aranyozódott be. A rekedtes hangú dalos pacsirta megint hozza megszokott formáját, nem csinál kunsztokat, nem dől be a mai trendeknek, továbbra is fülbemászó dallamok, szenvedélyes előadásmód jellemzi újdonságait. És a mondanivalóra ezúttal külön érdemes odafigyelni. Eros Ramazzotti művészi hitvallása kibővült az emberek iránt érzett aggodalmával, egészen pontosan az egymás közötti kommunikáció hiányának társadalmi kérdései, az emberi lények és a természet ellen elkövetett erőszak is szerepel a dalok által közvetített üzeneteiben. Október 22-én, budapesti koncertjén minderről személyesen is meggyőződhetünk. (Sony Music/RCA)

Ezek is érdekelhetnek