Nevessük ki magunkat!

Kommunista Monte Cristo című regényéért Szécsi Noémi megkapta az Európai Unió ötezer euróval járó irodalmi díját, melyet szeptember végén vehet át személyesen Brüsszelben.

KultúraHorner Péter2009. 08. 08. szombat2009. 08. 08.
Nevessük ki magunkat!

– Milyen érzésekkel fogadta az elismerést?
– Nagyon csodálkoztam, és nagyon örültem neki. Számomra elégtételül szolgál, azok után, hogy a Monte Cristót 2006-os megjelenésekor nem fogadta túlzottan nagy figyelem a honi irodalmi szakma részéről, de talán a közönséghez sem jutott el. A díj miatt most futhat még egy kört a regény.

– Mit vár még ettől a díjtól?
– Hogy visszatérjen belém a lelkesedés az irodalom iránt, hogy meglegyen bennem az a hit, ami a regényíráshoz kell. Ugyanakkor arra is számítok, hogy akik elolvassák a könyveimet, azok elfogadják az írói attitűdömet.

– Hogyhogy nem tagja egyik írószervezetnek, írói csoportosulásnak sem?
– Kívülálló vagyok és eleve gyanakvó mindenféle érdekérvényesítő csoportokkal szemben, bár például sokat köszönhetek a József Attila Körnek, amely első regényemet, a Finnugor vámpírt 2002-ben kiadta. De egyetlen csoportot sem tudok egészében elfogadni.

– Mindhárom eddigi regényében éles társadalombírálat körvonalazódik.
– Azt hiszem, hogy a dolgokat minden oldalról meg akarom nézni. Kritikus alkat vagyok, soha nem egy nézőpontból akarom látni és ábrázolni az egészet, hanem sok igazságot szeretnék mindig egymás mellé tenni.

– Új regénye, az Utolsó kentaur bizonyos értelemben folytatása a Kommunista Monte Cristónak?
– Ezúttal egyetemista fiatalok a főszereplők, akik nappal biciklisfutárok, éjjel anarchista akciók elkövetői. A rendszerváltás után született nemzedék tagjai, akik most 20 évesek. Igazából nem hagyott nyugodni a Monte Cristóban megfogalmazódó társadalmi-politikai téma, mely a mai magyar társadalom politikai jobb- és baloldali megosztottságának történeti szálait bogozza. Úgy gondoltam, egyszerűbben is meg kell fogalmaznom, hogy milyen indulatok fortyognak bennünk, és hogy emelkedjünk ki végre a mai magyar össztársadalmi dagonyából, kicsit távolodjunk el önmagunktól, és akár nevessük is ki magunkat.

Ezek is érdekelhetnek