Tizennégy csontváz egymáson

Befolyásos szegedi családok temetkezési helye is volt az a középkori szegedi várkápolna, amelynek feltárása tíz év után az idén befejeződik.

KultúraTanács Gábor2009. 08. 27. csütörtök2009. 08. 27.
Tizennégy csontváz egymáson

Az idei, tizenegyedik ásatási szezonban tervezik befejezni a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei a Szent Erzsébetről elnevezett középkori várkápolna feltárását. A munkálatok még 1999-ben kezdődtek, az akkori városvezetés kívánta felújítani a szegedi vár megmaradt részét, azonban az építkezéshez előbb biztonságba kellett helyezni a terület régészeti kincseit. A megtalált várkápolna az 1300-as években épülhetett, és a tizenhatodik század közepéig toldozták-foldozták.

Az ásatások olyan tempóban zajlottak, ahogyan került rá forrás, a ráfordított összeget Fogas Ottó ásatásvezető 30-40 millió forintra becsüli. A templomban található családi kriptákból nagyszámú emberi maradvány került elő: egy-egy üregben tíz-tizennégy, olykor harminc csontváz is volt. A leletek árulkodnak a kor élelmezési és higiéniai szokásairól, a jellemző betegségekről. E tekintetben a legérdekesebb fejlemény egy tizennegyedik századi női csontváz, amely szifilisz nyomait mutatja, holott erről a betegségről azt tartja a közvélekedés, hogy Kolumbusz matrózai hozták át az Újvilágból. A mostani ásatási szezonban Fogas szerint további száz-százötven sírboltot nyitnak meg. A régészek abban reménykednek, hogy sikerül feltárni a kápolna kapuját is, csakhogy könnyen előfordulhat, hogy annak maradványai már az út és a villanyvezeték alatt vannak.

– A legfontosabb hozadéka a leletnek, hogy Szegednek eggyel több középkori emléke lesz – értékelte a feltárás jelentőségét Fogas Ottó a Szabad Föld Online-nak. A városnak összesen két ilyen épülete maradt állva a nagy árvíz után: az alsóvárosi ferences templom, illetve a Dóm téren álló Dömötör-torony. – Régész szakmai szempontból érdekes tapasztalat egy ásatást a belváros kellős közepén elvégezni – folytatja az ásatásvezető. – Harmadrészt az antropológiai és a tárgyi leletek, például a templomkapu faragott kövei, amennyiben megtaláljuk őket, is bőven adnak majd munkát, ami kevésbé látványos ugyan, de érdekes következtetések levonására ad majd alkalmat.

A tervek szerint a feltárás után a falakat konzerválják és a romot megnyitnák a látogatók előtt.

Ezek is érdekelhetnek