A Kárpát-medencei magyar kultúrát és gasztronómiát mutatja be a 15. Hungarikum Napok Nagyszebenben

A Kárpát-medencei magyar kultúrát és gasztronómiát mutatja be a július 4-7. között tartandó 15. Hungarikum Napok Nagyszebenben: a szórványbeli rendezvényre Erdélyből, Magyarországról, Szlovéniából és Szlovákiából is érkeznek vendégek.

KultúraMW 2024. 07. 04. csütörtök2024. 07. 04.

Kép: A magyaros ízeket és magyar kultúrát egyaránt népszerűsíti a Hungarikum Napok, Fotó: Czeglédi Zsolt, Forrás: MTI

A magyaros ízeket és magyar kultúrát egyaránt népszerűsíti a Hungarikum Napok
Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI

A magyaros ízeket és magyar kultúrát egyaránt népszerűsítő Hungarikum Napok idén is szabadtéren, az ASTRA Múzeum skanzenjében zajlik. A program szerint a fesztivál nyitórendezvényét csütörtökön 19 órától tartják a nagyszebeni Belvárosi Szentháromság római katolikus templomban, ahol az ünnepi műsort Veszprém Város Vegyeskara biztosítja.

Serfőző Levente, a szervező HÍD - Szebeni Magyarok Egyesület elnöke a Krónikaonline.ro portálnak úgy nyilatkozott, hogy bár a dél-erdélyi városban már kevesebb mint 2000 magyar él, a Hungarikum Napokra három-négy nap alatt tízezren látogatnak el, ebből több ezren nem magyarok. Felidézte, hogy az egyesület az Ars Hungarica kulturális fesztivált és az Ars Sacra egyházzenei fesztivált is szervezi.

A Hungarikum Napok és az Ars Hungarica is gyakorlatilag ugyanazt a vonalat erősíti, hogy a szórványok szórványában a magyar jelenlét mindenkit vonzó módon nyilvánuljon meg

– fogalmazott a főszervező.

Ez is érdekelhet

A 15. Hungarikum Napok fő attrakciója a szombati főzőverseny, melyre 28 csapat nevezett be a Kárpát-medence különböző településeiről. Az Erdélyből, Magyarországról, Szlovéniából és Szlovákiából érkező amatőr csapatok bográcsban készült magyar ételek elkészítésével versenyeznek, és versenyen kívül desszertekkel is készülnek.

Vasárnap a zsűri séfjei a magyar konyha világát mutatják be. Tizenkét féle fogás készül, a többi között kakas- és malacpörkölt, magyaros nyúlleves, nagyszebeni bográcsos, csöröge, baranyai sokacbab gazdagon, haluska. A hagyományos, magyaros ízeket az őstermelők és kézművesek utcájában is megtalálják a látogatók, ahol mintegy 50 árus kínálja portékáit.

A kulturális programot a Kárpát-medence különböző szegleteiből érkezett fellépők biztosítják, a többi között a Bokortanyák Lakosságáért Egyesület Nyíregyházáról, a Dobronaki Nótázók Muravidékről, az Árvalányhaj népdalkórus és a Dió Héj Citera zenekar Felvidékről. Az Erdélyi Dudás Rend koncertekkel és középkori játékokkal szórakoztatja a közönséget, a Kovászna megyei Zöld Fenyő Néptáncegyüttes mezőségi, felcsíki és széki táncokat ad elő. A Hungarikum Napok szombaton és vasárnap gyermekfoglalkozásokat is kínál.

A fesztivál pénteken 12 és 20, szombaton 8 és 20, vasárnap 8 és 18 óra között látogatható.

 

Ezek is érdekelhetnek