Kultúra
Brillante – 2025: külön díjazzák a cseresznyéből készült legjobb párlatot

Idén is meghirdetik az Év pálinkás bonbonja versenyt a 25. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
Mint írták, nevezni április 30-ig lehet; nemcsak hazai, hanem határon túli vállalkozások is jelentkezhetnek, a feltétel, hogy legyen adószámuk. A közlemény szerint nevezni lehet krémtöltelékkel készült, kézműves pálinkás bonbonnal, és mivel a fesztiválon idén az év gyümölcse a cseresznye lesz, külön bírálják a cseresznyepálinka felhasználásával készült édességeket, valamint külön kategóriában versenyeznek a legjobb oktatási intézményben készült kézműves pálinkás bonbonok. Az idén egy új bonbon-kategóriával is bővül a verseny, ebbe nem pálinka, hanem Magyarországon előállított gin, likőr, geist, rum, whisky vagy egzotikus gyümölcs kerülhet.
A szakmai zsűri május 8-án bírálja egyebek mellett a bonbonok megjelenését, szerkezeti felépítését, a krémességet, a fűszerezést, a kreativitást és az összbenyomást. Ennek alapján arany, ezüst és bronz minősítéseket osztanak.
A verseny célja a hungarikum magyar pálinka mint nemzeti ital, és a minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai kézműves csokoládés műhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket előállító vendéglátóhelyek és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása.
Két éve, az első alkalommal meghirdetett megmérettetésre 107, tavaly már 133 nevezés érkezett. Az eredményhirdetés június 7-én, a 25. Gyulai Pálinkafesztiválon lesz – írták.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu