Nyolcmillió forintot ér a legöregebb parmezán – mutatjuk, miért!

Csaknem tízezer napig érleltek egy parmezán sajtot egy Reggio Emilia-beli sajtüzemben, a parmigiano reggiano sajtféle hazájában – írja az MTI.

KultúraMW 2025. 06. 02. hétfő2025. 06. 02.

Kép: Illusztráció, Fotó: Shutterstock

Nyolcmillió forintot ér a legöregebb parmezán – mutatjuk, miért!
Illusztráció, Fotó: Shutterstock

A parmigiano reggiano (parmezán) a világ egyik legkeményebb sajtja, nevét az Emilia Romagna régióban található Parma városáról kapta.

parmezán
Illusztráció. A parmezán készítésének gyökerei a 13. századig nyúlnak vissza
Fotó: Shutterstock

A tartomány egyik sajtüzemében a napokban vágták fel 27 évi és 3 hónapi érlelés után a mindeddig legöregebb és még ehető parmezánsajtot Villa Minozzóban.

A sajtkorongot 1998 februárjában készítette Romano Camorani a Santa Lucia di Poviglio tejüzemben. „Ez a legrégebbi parmigiano reggiano, amelyet valaha felvágtak – hangsúlyozta közleményében Nicola Bertinelli, a parmezántermelők konzorciumának elnöke. – Ez egy rendkívüli pillanat, amely megmutatja, hogyan lehet ezt a tejből és oltóanyagból, tartósítószerek nélkül készült terméket hosszú időn keresztül megőrizni” – fűzte hozzá Bertinelli.

A sajt becsült értéke a közlemény szerint több mint 20 ezer euró (8 millió forint). A sajtérlelési rekordot 28 évvel egy amerikai cheddar sajt tartja, amelyet 12 éve vágtak fel Wisconsinban. Az olasz gyártó célja, hogy megdöntse ezt a rekordot, s ehhez már van egy 30 éves érlelési idejű sajtja, amelyet egy szigorúan titkos raktárban tárolnak.

Ez is érdekelhet

A 40 kilogrammos parmezánkorongok érlelése átlagosan több mint két évig tart a hét-nyolc méter magas állványokon.

A parmezán eredete oltalom alatt áll, a sajtnak valóban

  • Modena,
  • Bologna
  • és Mantova környékéről

kell származnia. A parmigiano reggiano készítésének gyökerei a 13. századig nyúlnak vissza.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek