Közélet
Előkelő eredményt értek el a magyar termékek a világ legrangosabb sajtversenyén

Csaknem tízezer napig érleltek egy parmezán sajtot egy Reggio Emilia-beli sajtüzemben, a parmigiano reggiano sajtféle hazájában – írja az MTI.
A parmigiano reggiano (parmezán) a világ egyik legkeményebb sajtja, nevét az Emilia Romagna régióban található Parma városáról kapta.
A tartomány egyik sajtüzemében a napokban vágták fel 27 évi és 3 hónapi érlelés után a mindeddig legöregebb és még ehető parmezánsajtot Villa Minozzóban.
A sajtkorongot 1998 februárjában készítette Romano Camorani a Santa Lucia di Poviglio tejüzemben. „Ez a legrégebbi parmigiano reggiano, amelyet valaha felvágtak – hangsúlyozta közleményében Nicola Bertinelli, a parmezántermelők konzorciumának elnöke. – Ez egy rendkívüli pillanat, amely megmutatja, hogyan lehet ezt a tejből és oltóanyagból, tartósítószerek nélkül készült terméket hosszú időn keresztül megőrizni” – fűzte hozzá Bertinelli.
A sajt becsült értéke a közlemény szerint több mint 20 ezer euró (8 millió forint). A sajtérlelési rekordot 28 évvel egy amerikai cheddar sajt tartja, amelyet 12 éve vágtak fel Wisconsinban. Az olasz gyártó célja, hogy megdöntse ezt a rekordot, s ehhez már van egy 30 éves érlelési idejű sajtja, amelyet egy szigorúan titkos raktárban tárolnak.
Közélet
A 40 kilogrammos parmezánkorongok érlelése átlagosan több mint két évig tart a hét-nyolc méter magas állványokon.
A parmezán eredete oltalom alatt áll, a sajtnak valóban
kell származnia. A parmigiano reggiano készítésének gyökerei a 13. századig nyúlnak vissza.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu