Szűrővizsgálat

KutyapostaSzücs Gábor2023. 09. 14. csütörtök2023. 09. 14.
Szűrővizsgálat

A National Geo­g­ra­phic az egyre gyakoribb, kutyák közt is pusztító daganatokról írt. Egy új kutatásban azt mérték fel, hány éves korban kellene diagnosztizálni a kutyáknál a daganatos megbetegedéseket.

Egy kaliforniai állatdiagnosztikai kutatóintézet tudósai arra voltak kíváncsiak, milyen életkorban érdemes megkezdeni a célzott szűréseket ahhoz, hogy még a tünetek megjelenése előtt kiderüljön a betegség. A kutatók mintegy 3500, az USA-ban rákkal diagnosztizált kutya adatait elemezték, mivel ott már 30 különböző, a kutyákat érintő ráktípust vérteszttel is szűrni lehet.

Nem újdonság, hogy a rák előfordulása függ a kutya fajtájától, életkorától, sőt bizonyos fajták az átlagnál fiatalabb korban daganatos beteggé válhatnak. Az új adatokból kiderült, milyen kutyákat hány évesen érdemes elkezdeni szűrni ahhoz, hogy jó eséllyel idejében elcsíphessék a betegséget. Hogy kissé lehűtsem a kedélyeket: ez a vérvételalapú szűrés egyelőre Európában nem elérhető, az USA és Kanada mellett néhány ázsiai országban vezették be.

És akkor az eredmények.

Kiderült, hogy általában a nagytermetű (75 kg) kutyáknál átlag 5 éves korban diagnosztizálják a rá­kot, míg az aprócska, 2,5–5 kilós kutyáknál 11 évesen. A fajtatiszta kutyáknál átlag 8,2, a keverékeknél 9,2 éves kor volt ez az idő. A fajtát tekintve a masztiff, a bernáthegyi, a német dog és a buldogok válnak legfiatalabban rákossá, átlag 6 évesen, így őket érdemes leghamarabb elkezdeni szűrni is. A vizsla, az ír farkas, a berni pásztor átlag 6,1-7 évesen, a golden retriever 8, a német juhász, a labrador, a skót juhász 9, a tacskó és a husky 9,5, a spánielek és az ausztrál pásztorok 10, míg a legidősebben a bichon frisé 11,5 éves korban lehet rákos. A testtömeg szerinti javasolt szűrési idő a keverék kutyáknál is alkalmazható a szakemberek szerint.

A nemek szerinti eloszlást is vizsgálták, eszerint kissé később betegednek meg a nőstények, mint a hímek, ám e tekintetben is igen jótékony hatása volt az ivartalanításnak: a hímeknél 1, a nőstényeknél csaknem 2 évvel későbbre tolódott a daganatos betegség kialakulása, mint ivaros társaiknál.

A kutatók szerint a most meghatározott átlagéletkorok előtt már 2 évvel érdemes elkezdeni a „folyékony biopsziának” nevezett vérvételalapú szűrést ahhoz, hogy kellő időben nyakon tudják csípni a daganatokat. A szakemberek azonban hangsúlyozták, hogy mivel az USA-ban végezték a felmérést, előfordulhat, hogy a más helyeken élő kutyák eltérő adatokat adnának a környezeti körülmények vagy épp az ivartalanítási gyakorlat miatt.

Vajon mikor jut el hozzánk ez a technika?

 

Ezek is érdekelhetnek