Hachiko a kutyahűség legendája

KutyapostaSzücs Gábor2024. 03. 13. szerda2024. 03. 13.

„Ha megszelídítesz, felelősséggel tartozol irántam”

Bár sokan ismerik a japán akita, Hachiko történetét, de ilyenkor, március 8-án talán nem árt újra és ismét emlékezni a kutyahűség szoborrá nemesedett példájára. Ha­chi­ko a kevés kutya egyike, akinek már életében szobrot emeltek a hosszú éveken át otthonául szolgáló Sibuya vasútállomáson. A hű­­séges kutya ma is mindenhol jelen van az állomás környékén: a róla elnevezett kapun át a helyi buszok oldalát díszítő matricákig.

  Hachiko, az aranybarna akita  1923. november 10-én született Odate városában. A kölyökkutyust a prefektúra ajándékozta a tokiói egyetem professzorának, Uenónak. Nem sokkal ezután Sibuya vasútállomása belépett Hachiko életébe. Ugyanis Ueno professzor otthonából naponta ingázott vonattal a Tokióban levő egyetemre. A kutya reggel elkísérte gazdáját a vonathoz, este pedig az állomáson várta Uenót. Ám ennek a közel egy évig tartó bensőséges kapcsolatnak váratlanul vége szakadt: 1925. május 21-én a professzor előadás közben agyvérzést kapott, és nem lehetett megmenteni.

  A szeretett gazdi halálába Hachiko nem törődött bele: 9 évig, 9 hónapig és 15 napig naponta kétszer akkor ment ki az állomásra, amikor a vonatnak indulnia, illetve érkeznie kellett – fáradhatatlanul várta gazdáját. A professzor egykori kertésze vette magához a kutyát, s az ő házából járt ki a vasútállomásra. Az évek során Hachiko a kisváros életének részévé vált, cikkek sora jelent meg róla, története közismertté és közüggyé vált. Olyannyira, hogy a hűség példaképének egy szobrász 1934-ben, összefogás eredményeként, bronzból szobrot emelt Sibuya vasútállomáson; az ünnepélyes átadón természetesen maga az ünnepelt is jelen volt.

  A szoboravatást követően nem egészen egy évvel, az akkor már 12 éves Hachiko állapota fokozatosan romlott, betegeskedett, és 1935. március 8-án gazdája után indult a szivárványhídon. Élete utolsó napján még sorba járta az állomás üzleteit – elbúcsúzott barátaitól. Halálhírét megtudva, szobránál több ezren virrasztva búcsúztak tőle. Holttestét elhamvasztották és szeretett gazdája, Ueno mellé temették.

  Emléke azóta is tovább él. Az akitának szülővárosában is szobrot emeltek, 2009-ben szívszorító filmet forgattak Richard Gere főszereplésével a kutyus történetéről. Hachiko szobrát március 8-án, halálának évfordulóján rengetegen keresik fel, emlékezve és emlékeztetve a kutyahűség legendájára.
 

 

Ezek is érdekelhetnek