Határmenti Világzenei Fesztivál Panyolán

Panyola július 24-25-én immár negyedik alkalommal ad helyet e – sok szempontból rendhagyó – seregszemlének. Maroknyi fiatal szeretné megmutatni, hogy rendezvényeikkel nem csupán a közönséget varázsolják el, de az ott élők hagyományainak ápolását is segítik.

LakóhelyemSzabad Föld Online2009. 07. 20. hétfő2009. 07. 20.
Határmenti Világzenei Fesztivál Panyolán

Az Észak-Alföldön, a Szatmári-síkságon, a Tisza-Szamos-közben, a Szamos partján található az alig hatszáz lelkes Panyola. A Határmenti Világzenei Fesztiválon – melynek rendezői ezúttal is számtalan újdonsággal rukkolnak elő – csodálatos környezetben mutatkozik be a magyar–ukrán–román hármas határ hagyományos kultúrája. Népzenei koncertek, világzene, közönségtalálkozók, különleges kiállítások, bemutatók (a keleti masszázstól az újrahasznosítható anyagokból készült játékokig) várják az érdeklődőket. A programokat kirándulások, kenutúra, pálinkakóstoló, hagyományos ételek kóstolója egészítik ki.

A kézművesek utcájában – többek közt – a híres Erdélyi Kézműves Céh olyan portékákkal mutatkozik be, amelyek főleg a nagyvárosi látogatók számára igazi ritkaságok. A kézzel készített áruk mellett helyi kiállítások és gyerekprogramok gazdagítják a kínálatot. Lesz kenuzás, tutajozás az Öreg-Túron, strandolás a Tisza és a Szamos lapályain, biciklizés a folyók töltésein, lovas kocsis forduló a Panyolai Elíxír bölcsőjéhez (természetesen pálinkakóstolóval egybekötve). Esténként a nádfedeles színpad előtt érdemes megkóstolni a szatmári gasztronómia különlegességeinek színe-javát. Kezdésnek ajánlunk egy szatmári szilvapálinkát, majd egy töltikét, azaz egy szabadtűzön főtt kukoricakását töltött káposztával.

A talpalávalóról olyan együttesek gondoskodnak, mint az Ethnokol zenekar, a Szászcsávásról származó Nadara együttes, a Magyarpalatkai Banda, a Tárkány Művek zenekar (ez utóbbi produkciójában szerves egésszé áll össze az improvizatív jazz és a tradicionális magyar népzene). A Jeszenszky István által fémjelzett Új Világok Hangjai fellépése igazi világjáró zenei utazásnak ígérkezik Új-Delhitől hazánkig. A Lippentő Táncegyüttes vezeti fel egy igazán különleges táncelőadását pedig a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusaiból verbuválódott Szalonna és Bandája kíséri.

Ezek is érdekelhetnek