Festett dombok Somogyban

Növényi műalkotásokkal tölthetnék meg jövőre a Somogy megye északi részén fekvő elnéptelenedő települések dombjait. Ez lenne Európa egyik legnagyobb élő, kortárs művészeti alkotása.

LakóhelyemPethes József2009. 11. 23. hétfő2009. 11. 23.
Festett dombok Somogyban

A Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület 56 településnek, mintegy 340 millió forintot nyert az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program LEADER programjának keretében. Egy hazánkban teljesen újszerű művészeti alkotásra, az úgynevezett land-art projekt megvalósítására ebből az összegből mintegy 50 millió forintot fordíthatnának. Mivel a beruházás teljes összege elérné a 200 millió forintot, csak LEADER forrásból nem tud elkészülni a műalkotás.

A land-art egy francia eredetű kortárs művészeti irányzat, amely a természeti környezet formavilágát, anyagát monumentális szabadtéri alkotások létrehozásához alkalmazza. Ez azt jelentené, hogy a környék néhány alkalmas fekvésű szántóterületére egynyári növényekből telepített, kortárs képzőművészeti alkotásokat telepítenének, melyek élő tárlatként fogadnák az érdeklődőket: három hónapon át, a nyári virágzás ideje alatt. A projekt megálmodója, Gelencsér Géza szerint kortárs hazai képzőművészeket vonnának be az új technikára épülő alkotásba. S ha kész lesz a mű, különböző kulturális programokkal várnák a vendégeket, ez lehetne a leghosszabb hazai nyári fesztiválszezon.

A tizenöt apró faluból álló Koppányvölgy a kőröshegyi völgyhídtól mintegy harminc kilométerre fekszik. A falvak elszegényedésének köszönhetően az elvándorlás oly mértéket öltött, hogy a lakosságszámot tekintve évente egy település tűnik el a völgyből, így húsz év alatt teljesen elnéptelenedhet ez a nagyon mély kulturális és történelmi gyökerekkel rendelkező vidék. Az itteni települések egyik esélye, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében megvalósuljanak a fejlesztések, mondta Gelencsér Géza, a Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület elnöke. A hiányzó pénz összegyűjtéséhez, s a projekt megvalósulása érdekében tárgyalásokat folytatnak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal is.

Ezek is érdekelhetnek