Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Enni jó. De vajon kellőképpen hódolunk is ennek az élvezetnek? És most nem a falánkságra gondolok, hanem az igényesen, egészségesen összeválogatott ételek fogyasztására, amikor a táplálkozás élmény.
E szenvedélynek hódol Pécsett a Gasztroélmény Programsorozat, hiszen ha a művészetek évét éljük, abból még véletlenül sem maradhat ki a gasztronómia. A szervezők célja, hogy – kortól, nemtől, társadalmi rétegtől függetlenül – mindenkit bevonjanak a gasztronómia határtalan világába, újra felelevenítsék a magyar ételkultúra talán már elfeledett hagyományait, megőrizzék a borfogyasztás hagyományait.
Ha valaki még nem jártas kellőképpen a gasztronómiában, vagy már meglévő tudását szeretné bővíteni, semmiképpen se hagyja ki a Gasztroegyetem előadásait. A kurzus oktatói, előadói szeretnék, ha a minőségi magyar konyha újra az őt megillető helyén tündökölne, s országos szinten ismertek lennének a régiós gasztro-kincsek. A hallgatók fejleszthetik egyéni gasztronómiai műveltségüket, tanulhatnak az egészséges és minőségi táplálkozásról, valamint arról, hogy fogyasztási szokásaikkal miképpen tehetnek környezetük értékeinek megőrzéséért. S hogy milyen kurzusok várják az érdeklődőket? Lesz magyar gasztronómiatörténet, amelyben nagy hangsúlyt fektetnek Czifray István munkásságának bemutatására. A diákok tanulhatnak alapanyag-ismeretet, konyhatechnológiát és elkészítési metódusokat. Megismerkedhetnek a mai magyar gasztronómia problémáival és a közízlésbeli visszásságokkal. Lesz regionális bor- és gasztrokultúra, különböző Chef-bemutatók minőségi magyar alapanyagok segítségével. A borászatok megismerését kóstolásokkal kötik össze, a közös főzési gyakorlatokat neves szakemberek irányítják. Az egyetem februártól májusig Pécsett és a régióban – különböző előadótermekben és látványkonyhákban – havonta tart órákat.
A Pécsi Közgazdász Egyesület korábbi kezdeményezéseként a pécsi kávézókban – szintén minden hónapban – a régió vezető személyiségeit, oktatóit, városvezetőit ismerhetik meg az érdeklődők. A kávéházi beszélgetések alkalmával a résztvevők bepillanthatnak a régiónak a török korig visszanyúló kávéházi kultúrája egy-egy szegletébe is.
Hogy a profik se maradjanak ki, lesz Nemzetközi Doktorandusz Konferencia, ahol a szervezők az innováció, a művészetek és a felelősségvállalás témakörei mellett a gasztronómiához kapcsolódó részlegeket alakítanak ki. A Doktoranduszok Országos Szövetségével közös együttműködésben meghirdetett konferenciát a PhD és DLA hallgatók számára a minőségi konferenciaturizmus jegyében szervezik meg Pécs és a régió gasztronómiai értékeinek bemutatására. Az előadásokon túlmenően konferencia-ebédek és -vacsorák is lesznek, ekként hódolva a csúcsgasztronómiának A szervezők célja, hogy a téma civil szervezeteinek mintaértékű együttműködése nemzetközi szinten mutassa be a város értékeit.
Akik pedig kísérletezni szeretnének, mindenképpen jelentkezzenek az április 1-jei 1. Országos Extrém Grill-bajnokságra, ahol a grillezésnek csupán a fantázia szabhat határt: a sütéshez felhasználható bármilyen alapanyag, de még azt sem írják elő, hogy min kell megsütni a kiválasztott ételt. A verseny programját zenekarok, előadóművészek produkciói színesítik, s ott lesznek a régió legjobb borászai is.
Júniusban a bor kedvelőinek kedveznek a szervezők: a terület legjobb borait lehet majd kóstolgatni – minőségi sajtok kíséretében. Júliustól augusztusig pedig a tradicionális magyar konyháé a főszerep – Pécs közterein a honfoglalástól egészen napjainkig főzött hagyományos ételeket kóstolhatjuk meg.
Hogy a szervezők kissé megkönnyítsék a beköltözést a kollégiumokba és a visszaszokást az iskolapadba, szeptemberben megrendezik az összegyetemi beköltözős salátakészítő versenyt, amelybe minden egyetem és főiskola hallgatóit szeretnék bevonni. Októberben pedig a magyarországi nemzetiségek konyhái kerülnek bemutatásra a város híres éttermeiben. Szintén októberben szervezik meg a Nemzetközi Sütő-Főző Fesztivált. Majd az évad zárásaként szilveszterkor jótékonysági vacsorán vehetnek részt az érdeklődők.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu