Egyen struccot, aki jót akar!

A strucchús nemcsak egészséges, de finom is, ráadásul e madarak szinte minden további része – bőr, toll, csont – felhasználható. Kevesen ismerik, ezért nehéz megkedveltetni, így ezen is próbáltak változtatni a Strucc és Emu Fesztivál megszervezésével a tenyésztése iránt elkötelezettek.

LakóhelyemSzőrös Zoltán2010. 05. 17. hétfő2010. 05. 17.
Egyen struccot, aki jót akar!

Gulyás, borsos tokány, pörkölt: bármely főzőverseny felhozatala is lehetne – a különlegességet az alapanyagként használt strucchús adta a Tiszaföldváron megrendezett fesztiválon, ahol további érdekességekkel, így tojásfújó versennyel is várták a látogatókat.

A „Kinek ajánlja a strucchúst?” kérdésre – jó gazda módjára adott – „Mindenkinek” válasz mellé magyarázat is járt. Az omlós, a borjúéhoz hasonló vöröshús magasabb víztartalma miatt könnyen emészthető, ezért a gyomor- és bélpanaszokkal küszködők sem érzik úgy, hogy túlették magukat. Kedvező összetételben tartalmazza a szervezet által elő nem állítható fehérjealkotókat, bőven van benne vas, így ideális a kismamák, gyerekek, sportolók számára. Alacsony zsír- és koleszterin tartalma miatt a szív- és érrendszeri betegséggel, magas vérnyomással küszködőknek is javasolt.

A struccok 12-14 hónapos korukban érik el a vágósúlyt, azaz a 80-120 kilót, melynek 30-35 százaléka színhúst További részei sem mennek veszendőbe. Bőrük is értékes (korábban csak ezért tenyésztették), a toll eladható a szórakoztatóiparban – gondoljunk csak a Riói Karnevál táncosnőire –, s mivel természetes antisztatikus anyag, egyedülálló portaszító, így a számítógép-, és műszeripar is felhasználja. Csontjából faragványok készíthetők, darálva pedig a madarak etetésére szolgál.

Magyarországon 1993 óta tenyésztik a struccot, s volt olyan időszak, amikor 200 körül volt az ezzel foglalkozók száma. Zoufal Béla, a Magyarországi Strucctenyésztők Közhasznú Egyesületének elnöke úgy látja, kedvező folyamatokat sikerült elindítaniuk az utóbbi három év során: – Mostanság talán negyedannyian, ha vagyunk. A felvásárlók, a vágóhidak e területen is kritikus pontot jelentenek. Sokan csalódtak és abbahagyták, mi azon dolgozunk, hogy a tenyésztők és a fogyasztók száma is növekedjék.

Ehhez hozzájárulhat, hogy egy ideje a tenyésztők már a vágóhidaknak adják el a madarakat, így alacsonyabb lehet a fogyasztói ár, nőhet a kereslet. A kistermelőkre vonatkozó, minap életbe lépett  törvény is kedvező hatással járhat, mert eddig a strucc és az emu vágható volt ugyan, de most már kistermelőként közvetlenül is értékesíthetik éttermeknek, üzletláncoknak. Arról is egyeztetnek a minisztériummal, hogy a strucc és az emu kikerüljön a jelenlegi „veszélyes állat” kategóriából, mivel a feltételek enyhítése a tenyésztést újonnan kezdőknek adhatna fontos könnyítést.

S hogy milyen a keletje a struccnak Magyarországon? Mert nem titok: jelenleg elsősorban külföldre kerül a feldolgozott termék. Nos, a jövővel kapcsolatban az egyesület elnöke ekként fogalmazott: – Új hússal nehéz bekerülni a piacra, hiszen mindenkinek konkurenciát jelentünk. Ezért is igyekszünk fesztiválokon, rendezvényeken népszerűsíteni, ám ezek az alkalmak leginkább egy-egy tenyésztőhöz köthetők. Ők jelentős anyagi terhet vállalnak, amihez erejéhez mérten egyesületünk is hozzájárul. E kis lépésekkel szeretnénk elérni, hogy ismerjék, szeressék, vásárolják a strucchúst Magyarországon.

Bármelyik fotóra kattitntva megnyílik a képgalériánk!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek