Mitől finom a sütemény?

A hagyományos cukrászat és az új irányzatok ötvözésével, csökkentett energiatartalommal, gyakran gyümölccsel készülnek a mostanság legkedveltebb sütemények. A vajkrémes fajták visszaszorultak, helyettük a tejszínhabos, joghurtos, túrós jellegűek fogynak a legjobban.

LakóhelyemSzőrös Zoltán2010. 06. 22. kedd2010. 06. 22.
Mitől finom a sütemény?

Talmácsi József több mint harminc éve üzemelteti cukrászatát Kunszentmártonban. Meggyőződése, hogy a vásárlók elsősorban az állandó, megbízható minőséget díjazzák, ugyanakkor vevők az újításokra is. A jó cukrász feladata, hogy a békebeli ízek a modern köntösben is megmaradjanak. Kiemelt figyelmet fordítanak a kalória, a szénhidrát és a zsiradék mérséklésére. Az egészséges táplálkozás a desszertekre is vonatkozik, ennek megfelelően főként tejszínes, túrós, joghurtos süteményeket készítenek.

A klasszikus süteményekre máig nagy az igény – Lúdláb, Bohém szelet, Indiáner, Rákóczi túrós –, az utóbbi időben rendkívül népszerűek a csökkentett energiatartalmú – cukor helyett édesítőszerrel készült – sütemények. A másik jellemző a friss vagy mirelit gyümölcsök egyre nagyobb mennyiségű alkalmazása, díszítésre és töltelékekben egyaránt. Az ízesítéshez szintén sok gyümölcsöt, gyümölcsvelőket, természetes alapú sűrítményeket használnak.

– A régmúlt süteményeinek ízét kedvelik a vendégek, észreveszik tartósítószer- és adalékanyag-mentes, tiszta zamatát, s az sem mellékes, hogy természetes színezék kerüljön a termékekbe. E szemléletnek kellene érvényesülnie, ellentétben a manipulatív élelmiszeripari eljárásokkal, melyek hamis ízérzetre építenek és kihasználják a tömegtermelés alacsony árából adódó vonzerőt – vélekedik a cukrászmester.

Talmácsi József, aki az édesapja által még 1940-ben alapított cukrászatot viszi tovább, korábban tíz évet dolgozott Budapest leghíresebb cukrászdáiban, többek között a szakma csúcsaként emlegetett Gerbeaud-ban. 1979-ben vette át az „apai örökséget”, s a vállalkozás – fokozatos fejlesztésekkel, bővítésekkel – mára több mint húsz embernek ad munkát. Modern gépekkel növelték a kapacitásukat, 1992-ben pedig megvásárolták a helyi ÁFÉSZ megszüntetett cukrászüzemét, így további biztos piaccal és jó szakemberekkel számolhattak. Ebben az időben több ÁFÉSZ tulajdonban lévő cukrászüzem is bezárt a térségben, a vásárlói igény viszont megmaradt.

A cukrászüzem szakképzett dolgozói által készített süteményeket és fagylaltokat manapság már saját hűtőkocsijaikkal szállítják a hét minden napján a környező településekre, viszonteladóknak, éttermeknek, de rendezvényekre és a közétkeztetésbe is. A kunszentmártoni üzemből több mint száz fajta termék – cukrászsütemények, dísztorták, sós-édes teasütemények, grillázskészítmények, fagylaltok, parfék – kerülnek ki, kínálatukban megtalálhatók a hagyományos kézműves cukrászat termékei is. A térségben egyedüliként a 18-19. századi mézeskalácsosok, édességcsinálók, vásárosok hagyományait is folytatják.

Talmácsi József fia, Krisztián is cukrász, így már a harmadik generáció viszi tovább a szakmát, a felhalmozott tudást, a hagyományos és új ízeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek