A legmagyarabb ételt ünneplik

Már 18. századi irodalmi műben is megemlítették a „gujás-húst”,s az azóta olyan magyar sajátossággá vált, ami a külföldieknek is az elsők között ugrik be, ha Magyarország nevét hallják. Szolnokon immár tizenkettedik alkalommal szerveznek fesztivált a gulyás „tiszteletére”.

LakóhelyemSzőrös Zoltán2010. 09. 09. csütörtök2010. 09. 09.
A legmagyarabb ételt ünneplik

– Nem lehet azt mondani, hogy leves, de azt sem, hogy pörkölt, ám éppen ettől különleges – mondja a gulyásról Csányi Sándor, a Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület elnöke, aki a három napos rendezvény során maga is fakanalat ragad, hogy elkészítse az étek jellegzetes szolnoki változatát.

Szeptember 10-12. között gazdag programmal várják az érdeklődőket a Tisza-parti városban, ahol ókori csatát vívnak és szépségversenyt is rendeznek. Országtánc elnevezéssel mindenkit rekordkísérletre hívnak a város főterére, ahol a cél az, hogy minél többen járjanak együtt magyar néptáncot.

A történelmi karnevál, hagyományőrző műsorok, koncertek, termékbemutatók és vásárok mellett a12. Gulyásfesztivál társprogramjaként sárkányhajók versenye is lesz. Azonban a „főszerep” a gulyásé: a főzőversenyen keresik Magyarország Gulyáskirályát. Lesz huszárkonyha, Kárpát-medencei ifjúsági főzőcsapatok fesztiválja, s díszvendégként Kína is bemutatkozik. Több szakember pedig előadást tart korunk egyik népbetegségéről, a táplálékallergiáról, de foglalkoznak a lisztérzékenységgel is.

A fesztiválról további részletek a magyargulyas.hu weboldalon találhatók.

Ezek is érdekelhetnek