Legyen Ön is helyszínelő!

Szakemberek avatják be az érdeklődőket a bűnügyi helyszínelés rejtelmeibe, sőt a nyomrögzítés és a fantomképkészítés fázisait is közelről lehet megismerni. Mindez és további érdekességek a bűnüldözés világáról a szolnoki Zsarunapok keretében, szeptember 16. és 19. között.

LakóhelyemSzőrös Zoltán2010. 09. 15. szerda2010. 09. 15.
Legyen Ön is helyszínelő!

Az interaktivitás jegyében az ujjlenyomat-vétel és a fantomképkészítés során ki-ki lehet „jó vagy rossz fiú”. A minden korosztály számára sok különlegességet nyújtó kínálatban a gyerekek nyomozás résztvevői lehetnek, több állomás sikeres teljesítése után pedig tiszteletbeli nyomozókká válhatnak. A felnőttek kávéházi beszélgetéseken, előadásokon hallhatnak „lebilincselő sztorikat” bűnbe esett irodalmi hősökről, vagy egy-egy író halálának körülményeiről.

A programsorozat helyszínének otthont adó Aba-Novák Kulturális Központban többek között a Rendőrség-történeti Múzeum tárlata, baleset-megelőzési vándorkiállítás, életképekből összeállított tablók is láthatóak lesznek. Fegyverzet-technikai bemutatókat is tartanak, az interaktív szobákban pedig imitált bűnügyi helyszíneken kísérhető figyelemmel, hogyan történik a nyomrögzítés. Az épület előtti téren a szárazföldi és vízi rendőrségi járművek lesznek láthatóak, valamint látványos „kommandós” és rendőrkutyás akció is várja a közönséget. Biztonságtechnikával és vagyonvédelemmel foglalkozó szervezetek, cégek kiállítása, könyvvásár gazdagítja a látnivalókat.

A közlekedésbiztonság területén dolgozó zsaruk „részeg szemüveget” adnak a vállalkozó kedvűekre, akik így tesztelhetik, mennyire változik meg az ittas vezető észlelése. Lesz akadálypálya, s filmeket vetítenek a bűn- és balesetmegelőzésről is.
Akik pedig az élmények hatására kedvet kapnak a rendőri hivatáshoz, azok a Zsarunapok idejére a Kulturális Központba kitelepült toborzó Irodában részletes felvilágosítás kérhetnek. A szervezők nem titkolt célja ugyanis, hogy minél több fiatalt megnyerjenek: válasszák ezt a nem könnyű, de szép és izgalmas pályát.

Ezek is érdekelhetnek