Kamera a buszon?

Az elkészült törvénymódosítással elérhető lesz, hogy a buszokat és a megállókat bekamerázzák Debrecenben. Egyesek nem örülnek a személyiségi jogokat érintő módszernek, míg mások támogatják, mert egyre több a kétes eset.

LakóhelyemBalogh Mária2011. 01. 15. szombat2011. 01. 15.
Kamera a buszon?

Idáig csupán két buszon működött elektronikus megfigyelő kamera a cívisvárosban. Ez is csak próbaképpen, a felvételeket nem lehetett rögzíteni, így elvileg felhasználni sem. Egy tavaly év végi törvénymódosítás következtében viszont már csupán a kamerák beszerzése és felszerelése hiányzik ahhoz, hogy a buszokon megörökítsék az utazás pillanatait.

Egyes jogvédők ezt mindenképpen a személyiségi jogok megsértésének, megfigyelésnek tekintik. Ugyanakkor a zsebesek, az otrombán viselkedő utasok és járművezetők, a bliccelők megörökítésére jól alkalmas, mint ahogyan arra is, hogy a járművek rongálását nyomon követhessék.

A Debrecenben közlekedő 140 autóbusz felszereléséhez 320 kamerára lenne szükség. A felvett eseteket három nap után a szolgáltató köteles törölni, de a hatóságoknak szükség esetén át kell adniuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek