Van mihez hozzászokni!

Amint új évet írunk, új „játékszabályokról” és áremelkedésről szólnak a hírek. Rengeteg, a mindennapi életünket közvetlenül érintő változás lépett hatályba január 1-jén, s még néhány határidő közeleg. Az újdonságok között szerepel az egykulcsos, 16 százalékos szja, a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazhatósága és az akár 300 ezres helyszíni bírságot is kiróható rendőr.

Lakóhelyem2011. 01. 08. szombat2011. 01. 08.

Kép: Kormányablak, ügyintézés a Teve utcában Az integrált kormányzati ügyfélszolgálati irodákban 29 ügykört lehet intézni: többek között ügyfélkaput nyitni, vállalkozásokkal kapcsolatos ügyeket intézni, családi pótlékot, gyest, anyasági támogatást igényelni, és általános tájékoztatást kérni. 2011.01.04. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Van mihez hozzászokni!
Kormányablak, ügyintézés a Teve utcában Az integrált kormányzati ügyfélszolgálati irodákban 29 ügykört lehet intézni: többek között ügyfélkaput nyitni, vállalkozásokkal kapcsolatos ügyeket intézni, családi pótlékot, gyest, anyasági támogatást igényelni, és általános tájékoztatást kérni. 2011.01.04. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Pénzre megy
Az idei évben egységesen 16 százalékos adókulccsal fizetjük a személyi jövedelemadót, és szigorodnak az adójóváírás feltételei. Az osztalék is eszerint az egységes kulcs szerint adózik. A társasági adó az adóalap 500 millió forintjáig 10 százalék. A nyugdíjjárulék mértéke 9,5 százalékról 10 százalékra nő. A minimálbér 78 ezer forintra emelkedik, a garantált bérminimum havi 94 ezer forintra nő, míg a többi munkavállaló az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlása alapján 4-6 százalékos béremelésre számíthat. (A közfoglalkoztatottakat érintő változásokról a 6. oldalon írunk részletesen.)

Nincs gáz a gáznál
Nem drágul az év elejétől a gáz azok számára, aki évente 1200 köbméternél kevesebbet fogyasztanak – a fejlesztési tárca becslése szerint e kategóriába tartozik a fogyasztók több mint fele, így a nyugdíjasok is. E fölött sávosan drágul a földgáz; 1200 és 1500 köbméter között 0,7 százalékos lesz a drágulás. A nagycsaládosok számára azonban 1800 köbméterig marad változatlan az ár, ők gyermekenként 300 köbméteres kedvezményt igényelhetnek. Igényeiket február végéig kell bejelenteniük a Magyar Államkincstárnál, a kérvényekről március végéig döntenek, de azok január elejéig visszamenőleg lesznek érvényesek.

Szárnyaló közműdíjak
Budapesten mostantól 2,7 százalékkal többet kell fizetni a vízért, 5,3 százalékkal a szemétszállításért, 3 százalékkal az önkormányzati tulajdonban álló lakások bérléséért, 19,5 százalékkal emelkedik a csatornadíj, 3,8 százalékkal a kéményseprés díja és 10 százalékkal többe kerülnek a kegyeleti szolgáltatások. Debrecenben magasabb lesz a helyi adó, többet kell majd fizetni a parkolásért, a helyi tömegközlekedésért, valamint a víz- és csatornaszolgáltatásért is. Szegeden 4 százalékkal emelkednek januártól az önkormányzati hatáskörbe tartozó közüzemi és szolgáltatási díjak, ez alól csupán a köztemetés kivétel, ahol 15-17 százalékos áremelkedés lesz. Székesfehérváron, Tatabányán, Sopronban és Kecskeméten nagyjából az inflációval megegyező mértékben nőnek a közüzemi díjak. A korszerű hulladékgazdálkodási rendszer megvalósulása miatt átlagosan 40 százalékkal emelkedik a szemétszállítás díja Veszprémben.

Nyugdíjdilemmák
A magán-nyugdíjpénztári tagok január végéig jelezhetik, hogy maradni kívánnak a magánpénztáraknál. Ekkor viszont számolniuk kell azzal, hogy az állami nyugdíjra nem lesznek jogosultak, vagyis a várható nyugdíjuk 70 százalékától elesnek, és nem nő tovább a szolgálati idejük. Aki nem nyilatkozik, automatikusan visszairányítják az állami rendszerbe.
A nők már 40 év munkaviszony után is nyugdíjba mehetnek. A nyugdíjasok januártól 3,8 százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak.
A családi adókedvezmény az egy és két gyermeket nevelőknél 62 500 forinttal csökkentheti az adóalapot. A három- és többgyermekeseknél pedig 206 250 forint vonható le az adóalapból havonta egy-egy kedvezményezett eltartott után.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek