Ahol közbeszólt a bank

Példa nélküli vezetőválasztás történt a múlt héten Szentendrén. A város közgyűlése egyhangúlag támogatta, hogy egy menedzserszemléletű szakember segítségével próbálják megoldani a település pénzügyi gondjait.

LakóhelyemBiczó Henriett2012. 03. 06. kedd2012. 03. 06.

Kép: Önkormányzat - Gazdálkodás - Szentendre, Fotó: Kovács Attila

Ahol közbeszólt a bank
Önkormányzat - Gazdálkodás - Szentendre
Fotó: Kovács Attila

Számítottam arra, hogy nagy visszhangja lesz a döntésünknek. A magánemberek azért gratulálnak hozzá, mert a közös cél fölülírta a pártpolitikát, az önkormányzati vezetők pedig azért, mert „mertünk” külsős pénzügyi szakembert bevonni a városvezetésbe – összegzi dr. Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere a napok óta égő telefonvonalak miértjét. A Pest megyei település képviselő-testülete ugyanis másfél hete egyhangúlag úgy döntött, hogy a már megkezdett takarékossági intézkedések folytatásaként, a város számlavezető bankja támogatásával egy reorganizációs (átszervezési) menedzsert nevez ki alpolgármesternek. A korábbi híresztelésekkel ellentétben nem a Raiffeisen Bank jelölte a posztra Polányi Sándort, hanem egy fejvadász cég tíz jelöltje közül választotta ki őt az önkormányzat, amire aztán a bank rábólintott.

Dr. Dietz Ferenc állítja, Szentendre – a döntés kapcsán megjelent híresztelésekkel ellentétben – nincs csőd közeli helyzetben, csupán arról van szó, hogy ugyanolyan gazdasági nehézségekkel küzd, mint bármelyik hazai település. Ennek oka az, hogy az előző kormányzati ciklusokban kivéreztették az önkormányzatokat, amit súlyosbított az előre nem látható pénzügyi válság. Emiatt vált elkerülhetetlenné, hogy hozzányúljanak a 3,5 milliárd forintos kötvénykibocsátásból félretett 2,5 milliárdhoz – amely kibocsátást az önkormányzat bankja feltételekhez kötötte: intézkedéseket várt a gazdálkodás stabilizálására, szakértő bevonásával.

– Sokan kérdezték, miért kellett az alpolgármesteri pozíció. A válasz egyszerű: Polányi Sándor alpolgármesterként részt vehet a testületi üléseken, tanácskozási joga van, javaslatokat tehet. Emellett naponta bent van a hivatalban, és így sokkal jobb rálátása van a valós helyzetre – érvel a polgármester döntésük mellett. – Megbízatása kilenc hónapra szól, egy hónap múlva kell letennie az asztalra a reorganizációs tervet, ezután következik a végrehajtás. Feladata az önkormányzat és cégei hatékonyságának javítása lesz: a tavalyi több mint 11 milliárdos költségvetéshez képest évi 400 milliós megtakarítás elérése. Reméljük, nagyon eredményes lesz a munkája, és a határidő leteltével megköszönhetjük a segítségét – tette hozzá a város első embere.

Polányi Sándor korábban kikötötte, csak akkor hajlandó vállalni a megbízatást, ha teljes egyetértésben kiáll mellette a képviselő-testület. A politikától szeretné távol tartani magát, és kizárólag pénzügyi, szakértői munkát kíván végezni. Hogy az önkormányzat költségvetését ne terhelje túlságon az új pozíció, Polányi Sándor fizetésének a felét a Raiffeisen Bank állja.

Az alpolgármester egyhangú megválasztása kapcsán dr. Filó Andrást, a Jobbik képviselőjét a párt visszahívta mandátumából, ugyanis a Jobbik Országos Elnöksége nem ért egyet a „bankár” kinevezésével.

Dr. Dietz Ferenc érdemben nem kommentálta a történteket, hanem bízik a józanságban és abban, hogy Szentendre „tette” példaértékű lesz más önkormányzatok számára is: ha kell, igénybe veszik a menedzserszemléletű pénzügyi szakemberek munkáját.

Ezek is érdekelhetnek