Nem kelendő az Aranybika

Lassan befejeződik a debreceni Aranybikát is egykoron üzemeltető Cívis Hotels Zrt. felszámolása. A felszámolóbiztosnak heteken belül be kell nyújtania a bíróságnak a zárómérleget.

LakóhelyemBalogh Mária2012. 07. 02. hétfő2012. 07. 02.
Nem kelendő az Aranybika

Különféle pletykák keringenek a szebb időket megélt, háromcsillagos szálloda körül 2009 novembere, a csődeljárás kezdete óta. Eleinte vélhetően üzleti fogásnak szánta Hupuczi László vezérigazgató a „szenzációs” hírt, hogy külföldi befektetők, köztük ukrán üzletemberek érdeklődnek a szálloda iránt – csakhogy a nevenincs vevőt senki nem látta. Ugyancsak felröppent a hír, hogy a vidékfejlesztési tárca óhajt a patinás épületbe költözni – ez a feltételezés sem volt igaz. Mint ahogyan az sem, hogy a debreceni önkormányzat lesz a vevő. Azok állnak közel a valósághoz, akik arra tippelnek: valamelyik hitelező bank teszi rá a kezét az Aranybika hotelre a nyár közepén befejeződő felszámolás során. Vélhetően az, amelyiknek jelzáloga van rajta. Ez persze csak akkor válik valósággá, ha Buga Imre felszámolóbiztos nem tudja eladni az Aranybikát július végéig.

A felszámoló tízszer hirdette meg eddig az Aranybikát eladásra. Először nettó 2,1 milliárd forintért berendezésestől, mindenestől. A későbbi kikiáltási ára 1,9 milliárd lett, de ezt az összeget sem fizette meg senki, és az idén márciusban meghirdetett 1,4 milliárdos kikiáltási árra sem volt komoly jelentkező – tudtuk meg Buga Imrétől. Ebből az összegből azonban nem kíván engedni a nyári licit során sem. Az 1,4 milliárd még akkor is áron aluli az Aranybikáért, ha az új tulajdonosnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia a felújítási munkálatok során.

A felszámolóbiztos érdeklődésünkre örömmel számolt be arról, hogy az utóbbi három és fél hónapban a Grand Hotel Aranybika jelentős fellendülést mutat, jelenleg 50-60 százalékos vendégforgalommal üzemel. Jót tett a nagyhírű szálloda forgalmának a városban zajló úszó Euró¬pa-bajnokság, ahogy a Kauser Gábor szállodaigazgató vezette csapat lelkiismeretes munkája is. Őt a fel¬számolóbiztos bízta meg az irányítással februárban, így a hotelt jelenleg a Service 4 You Kft. üzemelteti. Amikor átvették a szállodát, mindössze két vendég tartózkodott az épületben. A jelenlegi forgalom bizakodásra ad okot. Buga Imre csak óvatosan mondja: harmadik hónapja már nem veszteséges a szálloda. A szecessziós stílusú grand rész szobái, valamint az étkezésre és rendezvényszervezésre alkalmas Üvegterem, az aula, a wellnessrész példásan karban van tartva. A szocializmus idején hozzáépített panelszárny viszont, akár egy torzó.
Hogy a város vagy a kormány ad-e segítséget a szállodának, Buga Imre nem tudja. A városvezetők vele közvetlenül nem tárgyaltak, de a pályázati anyagot bekérték. Egy ígéret szerint a kormány és a polgármester rajta tartja a szemét az Aranybika sorsának alakulásán.