Gettómilliomosok? Miskolci félelem a dózerektől

Miskolcon másfél-két millió forintot fizet az önkormányzat azoknak a nyomortelepen (Hidegkút, Lyukó-völgy, Számozott utcák stb.) élőknek, akik hajlandók új lakást venni és elköltözni a városból; erről tájékoztatta a sajtót a Fidesz-KDNP frakciója a múlt héten. Indoklásuk szerint egészségügyi és közbiztonsági okokból egyaránt elérkezett az itteni gettók felszámolásának ideje.

LakóhelyemKeresztény Gabriella2014. 05. 16. péntek2014. 05. 16.

Kép: miskolc lyukóbánya szegénység cigányság kisebbség jobbik vonulás és zaklatás a támogatások támadása családsegítő központ 2013 04 25 Fotó: Kállai Márton

Gettómilliomosok? Miskolci félelem a dózerektől
miskolc lyukóbánya szegénység cigányság kisebbség jobbik vonulás és zaklatás a támogatások támadása családsegítő központ 2013 04 25 Fotó: Kállai Márton

A városi közgyűlés döntését a telepen élők eltérően fogadták. Voltak páran, akik szívesen kiköltöznének falura, ahol kert van, zöldséget lehet termeszteni, baromfit tartani, „itt viszont kilopják a lakók egymás szemét”.

A többség azonban tiltakozott. Mert egy dolog a düledező, romos házakat, udvari budit hátrahagyni, de miért kell emiatt elhagyniuk a már jól megszokott Miskolcot is? Itt jártak gyerekeik óvodába, iskolába, s most újra kell mindent kezdeniük? Márpedig pénzt csak akkor kapnak, ha abból ingatlant vesznek „valahol”, amit 5 év elidegenítési tilalommal jegyeznek be. És csak azok jutnak az ígért milliókhoz, akik bejelentett szociális bérlakásban élnek vagy éppen a komfort nélküli viskó a saját tulajdonuk. Szégyenletes ajánlat!

Váradi Gábor, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője egyetért a nyomortelepek felszámolásával, ám szerinte nem megoldás, hogy az ott élőket így akarja „kiebrudalni” a város, és más települések nyakába varrni őket az összes problémáikkal együtt. Hiszen a helyi Fidesz-frakció vezetője maga is azt nyilatkozta: a nyomornegyedek, gettók a bűnözés melegágyai, ahol néhány tucat család több ezer ember életét keseríti meg méltatlan életmódjával.

Miskolcon most sokan félnek, hogy az utcára kerülhetnek, bármit is mondanak, ami nem alaptalan, mert a düledező viskókra dózer, azaz felszámolás vár. Hogy ez hány családot, ingatlant érint, egyelőre a városházán még nem tudták pontosan megmondani. Mindenesetre a borsodi megyeszékhely gettóiban élők zöme nem tartja a markát a milliókért – ilyen feltétel mellett.

Ezek is érdekelhetnek