A birka íze - fesztivál pénteken és szombaton

A karcagiak szerint az az igazán jó birkapörkölt, amelybe az állat minden ehető része – a fülétől a farkáig – belekerül.

LakóhelyemKoppány György2014. 06. 27. péntek2014. 06. 27.
A birka íze - fesztivál pénteken és szombaton

A június 27–28-i XVI. Karcagi Birkafőző Fesztivál ismét bizonyítani fogja, a sok versenyző más-más módon és ízesítéssel készíti kitűnően ezt a hagyományos pásztorételt. Az első fesztiválon, 1999-ben még csak harminchatan főztek, idén már több mint kétszázan állnak a bogrács mellé. Jönnek a Vajdaságból, Délvidékről és a Felvidékről is. S bár nincs a zsűriben részrehajlás, többnyire karcagiak nyernek a főzőversenyen.

A szakértők szerint négy óra kell a birkaétek elkészítéséhez, lényeges, hogy az állat ne legyen fiatal, réten legeljen, és ne legyen se túl kövér, se sovány. A régióban népszerű az étel, tavaly óta hungarikum, szellemi örökségünk része is. A fesztivál kísérőprogramjaként a kalocsai hímzés és csipke kultúrája, viseleti kiállítás tekinthető meg, de lesznek egyéb kulturális, hagyományőrző és sportprogramok, a gyerekek állatsimogatóban barátkozhatnak a kisállatokkal és kézműves foglalkozásokon vehetnek részt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek