Ne csak kicsit szeress!

13 plusz egyes kérdéssorozatunk vendége most Csongrádi Kata énekesnő.

LakóhelyemPuskás Kati2022. 04. 07. csütörtök2022. 04. 07.

Kép: Budapest, 2019. január 23. Csongrádi Kata (Csongrádi Katalin) színésznő, musical-énekesnő, író, színpadi szerző a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának SZOP stúdiójában. A műsorban a meghívott vendégek Payer András EMeRTon-díjas zeneszerző, énekes munkásságát és pályáját elevenítik fel. MTVA Fotó: Zih Zsolt, Fotó: Zih Zsolt

Csongrádi Kata; Csongrádi Katalin
Budapest, 2019. január 23. Csongrádi Kata (Csongrádi Katalin) színésznő, musical-énekesnő, író, színpadi szerző a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának SZOP stúdiójában. A műsorban a meghívott vendégek Payer András EMeRTon-díjas zeneszerző, énekes munkásságát és pályáját elevenítik fel. MTVA Fotó: Zih Zsolt
Fotó: Zih Zsolt

1. Melyik születésnapja a legemlékezetesebb?

– Számomra az a szülinap volt a legemlékezetesebb, amelyiken feleségül mentem S. Nagy István dalszövegíróhoz. Talán ennek a megduplázott ünnepnek is köszönhető, hogy a férjem 35 éven keresztül egyetlenegyszer sem feledkezett meg a házassági évfordulónkról.

 2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?

– Hiszem, hogy minden történésnek oka van, és mindig úgy döntünk, ahogy abban a pillanatban helyesnek érezzük. Ezért nincs miért bánkódni, mert valójában nem szalasztunk el semmit és senkit. Előrefelé nézve megéljük, visszafelé nézve megértjük a sorsunkat.

 3. Mit szeret leginkább önmagában?

– Mindig a szívem szavát követtem és követem. Megbízható iránytű. Eddig még nem csapott be.

 4. Mivel lehet kikergetni a világból?

– Most már semmivel. A bosszantónak tűnő dolgok is a világ velejárói. A megpróbáltatásainkból tanulhatunk a legtöbbet.

 5. Ha megtehetné, kivel cserélne életet egyetlen napra?

– Őszintén mondom, hogy senkivel.

 6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?

– Atlantiszt, a titkok eltűnt szigetét. Már az ógörög filozófus Platón és a nagy történetíró Hérodotosz is írt a fejlett civilizációval és ideális politikai berendezkedéssel bíró hatalmas birodalomról. A legenda szerint a mohóvá és agresszívvá vált szigetet az istenek, egész pontosan Zeusz parancsára öntötte el a tenger…

 7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?

– Egy apró kis ezüstfeszület, amit akkor találtam az út porában, amikor választ kerestem arra, hogy egy súlyos baleset után miért maradtam életben.

 8. Mire sajnálja legjobban az időt?

– Az önsajnálatra. Felesleges azon keseregni, amin nem tudunk változtatni. Ami rajtunk múlik, azt viszont tegyük meg a lehető legjobban. A múlt történelem, a jövő titok, a jelen pillanat ajándék.

 9. Mire nem sajnálja a pénzt?

– Semmire nem sajnálom, amivel örömet szerezhetek valakinek, valakiknek.

10. Kinek szánja az adója 1 százalékát?

– Évtizedek óta a régi általános iskolám, a Baross Gábor iskola hátrányos helyzetű diákjait támogatom.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?

– Szepes Máriától és Müller Pétertől. Hálás vagyok a tanításaikért, amit az örök életről és a szeretetről továbbadnak nekünk.

12. Mi a számítógépén a háttérkép?

– Folyamatosan változik, de általában valami szépséges természeti kép: vízesés, tengerpart, őserdő.

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná?

– Inkább a szabadon élő állatokat szeretem megfigyelni: a madarakat, a mókusokat vagy a játékos kishalakat. Boldog a lelkem, amikor látom, hogy milyen önfeledten tudnak örülni az életnek.

+1. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?

– Ami az új lemezem címe is: „Hogyha szeretsz, akkor szeress, ne csak kicsit, szeress nagyon”. Merthogy a szeretet a legnagyobb éltető erő.

Csongrádi Kata színésznő, musical-énekesnő, műsorvezető. A Budapesti Operettszínház tagja (1972–1989) és a Mik­roszkóp Színpad színésze (1989–1996) volt, majd a Budapesti Kamaraszínházban játszott. Évekig önálló riportműsorral bírt a Szív Tv-ben. A Budapest Tv-ben is saját műsorai futottak Zenés Kataságok és Halló, itt Csongrádi Kata címen. Még néhány a műsorai közül: Angyali show (író-főszereplő), Sissy és én (történelmi monomusical, író-főszereplő, német nyelven is), A vasárnapi asszony (monomusical Bajor Gizi életéről, író-főszereplő), Huncut a lány (operettshow), Nem boszorkányság (interaktív ezoterikus műsor), Ezoterikus Kataságok (zenés meditációs beszélgetések). Játszott 19 tévéfilmben, öt játékfilmben, továbbá számtalan színházi szerepben. Sikeres lemezeket jegyez, leg­ismertebb dala a Millió, millió rózsaszál. Népszerű író; könyvei többek között: Millió rózsaszál (önéletrajz), Nem boszorkányság, Szeress úgy, mint a nap, Belső nap.

 

Ezek is érdekelhetnek